Това било почти традиция: всяка неделя 31-годишният Хедаят С. отивал да посети 75-годишния Хърбърт С. в Кьолн, който щедро черпел младежа с вкусни ястия. Миналата неделя обаче това не се случи. Полицията арестува афганистанеца по подозрение за убийството на осиновителя му Хърбърт, пише GlasNews.bg.

Мъжете се запознали преди около 8 години в парк близо до Оверат (Северен Рейн-Вестфалия). Това запознанство било началото на съдбовна връзка. Но Хедаят още от самото начало имал за цел да получи парите на Хърбърт. 

Покойникът живеел в Кьолн и бил милионер, имал няколко магазина за дамски дрехи и печеливша кръчма.

Близък приятел на починалия: „Той често помагаше на Хърбърт с дребни неща, например преместване на кашони или откарване някъде. 

Дори когато съжителят на Хърбърт, с когото бяха заедно от 45 години, се разболя и почина преди две години, той му помогна. Но ние, приятелите, винаги сме предупреждавали Хърбърт за Хеди."

Но Хърбърт не слушал никого. Според приятели той често е давал пари на предполагаемия убиец. „В Деня на бащата Хеди му изпрати съобщение в WhatsApp, казвайки: „Ти си най-добрият татко в света.“ Тогава Хърбърт дори се разплака. 

Той беше заслепен и преди три месеца осинови Хеди. Хърбърт няма деца и семейство. Посъветвах го да не прави това, но той не слушаше”, разказва близък приятел на убития пред bild.de. А афганистанецът дори взел името на своя осиновител.
 


В тази къща на Болтенщрасе 111 е станало убийството

Според прокурорите Хедаят, водопроводчик по професия, дошъл в Германия от Афганистан като тийнейджър, е извикал Хърбърт на строителната площадка, където е работил миналата събота. 

Тогава той, според прокурора, смъртно ранил Хърбърт и го хвърлил по стълбите. Самият Хедаят се е обадил в полицията. 

Разследващите намерили Хърбърт в подножието на стълбите. Първоначално всичко приличало на инцидент, но аутопсията показала, че става дума за убийство. 

Афганистанецът сега е в ареста. Той не дава никакви показания. Полицията разследва.

Все още не е ясно защо Хърбърт е отишъл в къщата на Болтенщрасе 111, която се реновира. „Хеди винаги му казваше, че иска да се премести в Кьолн, за да бъде по-близо до него“, каза познат на починалия. Може би той е довел Хърбърт тук под предлог, че купува апартамент.

„Просто не мога да повярвам, че се е случило“, казва приятелят на Хърбърт и показва последното съобщение в WhatsApp, което Хърбърт му изпраща само няколко часа преди смъртта му. Там се казва: „Пожелавам ви добър уикенд и се радвам да се срещнем скоро“.