Унгария е съгласна с ключовите положения от мирния план на Китай за прекратяването на конфликта в Украйна, заяви днес в интервю за телевизия Си Ен Ен унгарският външен министър Петер Сиярто, предаде БТА.

Унгарският министър каза, че още в началото на седмицата е обсъдил плана от 12 точки с най-високопоставения китайски дипломат Ван И. Това обсъждане се е състояло по време на визитата на Ван И в Будапеща.

Китай спира войната в Украйна с план от 12 точки, светът чете и...

"Напълно съм съгласен, че суверенитетът и териториалната цялост на всички страни в света трябва да се уважават", каза Сиярто, като по този начин изрази съгласието на Унгария с ключовите идеи, изложени в китайския план.

В интервюто си за Си Ен Ен Сиярто изрази и надеждата на Будапеща, че с мирни преговори Украйна ще получи гаранции за суверенитета си.

"Призоваваме всички да уважават териториалната цялост и суверенитета на Украйна", каза унгарският министър и изтъкна, че Унгария осъжда действията на Русия по отношение на Украйна.

Сиярто подчерта, че унгарското правителство остава ангажирано с позицията си, че конфликтът в Украйна може да бъде решен само по мирен път. Унгария призовава останалите страни да се въздържат от стъпки, които водят до неговото продължаване и ескалация, каза още министърът.

"С доставки на оръжия и санкции конфликтът не може да бъде решен", категоричен бе Сиярто.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук