Аяхуаска е халюциногенно растително лекарство, което се използва в района на река Амазонка от векове, за духовни и лечебни цели. Приготвя се от смес от banisteriopsis caapi, което е амазонска лоза, и листата на храста чакруна. Аяхуаска означава „лоза на душите“ на езика кечуа, пише Труд.

Снимка - Уикипедия


Психеделичните сили на традиционната амазонски растителна медицина аяхуаска, привличат все повече туристи. Пътуващите често идват за помощ, за да се справят с проблемите си , а все по-голям брой научни изследвания предполагат, че аяхуаска може да донесе духовно просветление и помага при пристрастяване, депресия или травма.

Хората се подлагат на изпитанието аяхуаска , за да лекуват психически и физически заболявания, както и да общуват с така наречения духовен свят. Церемонията засяга съзнанието за около 4-8 часа. Ето защо винаги трябва да се консултирате с професионалист и използвате здравия си разум, когато предприемате това необичайно изпитание.Важно е да сведете до минимум очакванията и да сте отворени за това, което отварата може да ви донесе. За някои може да звучи плашещо, да опитат нещо различно, мистично, да излязат извън зоната си на комфорт, така че е необходима и малко доза смелост, за да се подложите на това преживяване.

Важно е да имате ясна представа защо искате да участвате в церемонията и да знаете какво искате да извлечете от това преживяване. Това ще ви помогне да се съсредоточите върху това, което искате да постигнете. Не трябва да отивате с конкретни очаквания, тъй като Аяхуаска ще ви даде това, от което се нуждаете, а не това, което искате.


Когато сте напълно подготвени, важно е да се уверите, че се подлагате на аяхуаска в церомониална обстановка, а не сами. Обстановката, ритуалът, душевното състояние, в което се намирате, определено ще повлияят на вашето преживяване. Церемонията винаги трябва да се води от шаман, който може да бъде терапевт, лечител или друг човек, притежаващ голям опит с аухуаска и знае как да води сесии и който има знания и опит в духовното царство. 

Шаманите водят церемониите и участниците в техните пътувания. Тяхна основна роля я е да лекуват участниците по време на церемонията и да ги предпазват от лоши енергии, като създават свещено пространство, което да им помогне да преживеят Аяхуаска. 


При първо посещение шаманите приготвят много малко количество от отварата, тъй като някой хора започват да буйстват, да крещят, да удрят предмети или хора. Тогава се намесва шамана, който ако прецени може да анулира церемонията. 


Около половин час след началото на церемонията лекарството вече действа и лечителят започва да пее свещени песнопения, известни като icaros, които водят участниците през техните видения.

По време на вашето „пътуване“ ще имате видения, които могат да ви помогната да се справите  с минали травми, страхове или да получите вдъхновение и прозрение. Някои хора изпитват духовни откровения за себе си, как могат да станат по-добри хора . Хората описват този вид преживяване като прераждане или пробуждане.


Аяхуаска може да предизвика видения за неща като змии, дворци и извънземни същества и да възроди отдавна забравени спомени. Според някои участници, едно такова преживяване е „по-добро от 10 години терапия“. 


А на вас стиска ли ви да се подложите на Аяхуаска?