Какво накара депутатите от опозицията да премислят до последния момент, пише македонското електронно издание “МКД“, цитирано от Фокус. Ето някои официални информации за депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, които партията скоро ще изключи, защото, както каза Християн Мицкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ, тръгнаха срещу волята на гражданите.

"Говори се, че им е обещано сваляне на обвиненията, за които днес е повече от ясно, че са част от преследване, което има политическа цел, да изнудва депутатите, за да гласуват за този договор. Казват, че са били предлагани пари, и че вместо парламента да бъде храм на демокрацията имахме институция, завладяна от орди от Зоран Заев и неговите хора. За тази тяхна стъпка, тези осем депутати от опозицията, независимо от факта, че и голяма част от тях са подложени на политически преследвания и над главата им висят сериозни обвинения, може би някой ще изрази разбиране, но като човек не мога да ги оправдая, нито да разбера техните действия ", каза Мицковски в нощта след гласуването.

Веднага след призива на премиера Зоран Заев за помирение съдът реши да освободи от домашен арест тримата депутати от ВМРО-ДПМНЕ, обвинени за събитията в парламента на 27 април миналата година. Съдът заяви, че предложената гаранция е достатъчна и че те няма да избягат. И тримата, Кръсте Муковски, Любен Арнаудов и Сашо Василевски гласуваха вчера за промяна името на Република Македония

За депутата Владанка Авирович от Социалистическата партия се знае, че нейният син е един от осъдените Сеад Кочан. Василие Авирович бе осъден на три години затвор за незаконно получаване на оферта от страна на ЕЛЕМ в делото „Тръст“". Съдът разпореди да бъде конфискувано имуществото му и да бъдат конфискувани и имуществените облаги на търга или около 17 милиона евро. Апелативният съд в Скопие предстои да вземе решение.

Депутатът Емилия Александрова, само 10 дни преди вчерашното гласуване, заяви, че се противопоставя на промяната на името. Официално, на пресконференция. "Никъде във вашата програма (на СДСМ) не пише за промени на името и конституцията и нямате мандат да промените конституционното име на Република Македония. Тук не става дума за чувства, това е законодателен орган, където работим по конституция и закони“, каза на 10 октомври Александрова и добави, че този референдум е неуспешен и затова не трябва да се иска от народните представители да гласуват за промяната на името и да не манипулират гражданите. Девет дена по-късно Александрова гласува за промените.

Ето и изявлението на Нола Исмаиловска - Старова, дадено през октомври тази година: "Като депутат, моят дълг е да спазвам Конституцията и да бъда гласът на онези, които са ме избрали. Никой не е над волята на народа, защото функцията трябва и трябва да бъде гласът на хората, които живеят в Република Македония. Вярвам в мъдростта ви и не възнамерявам да се противопоставям на решението ви на 30 септември ", пише Исмaиловска-Старова.

И бившият министър на културата, сегашната депутатка от ВМРО-ДПМНЕ Елизабета Канчевска-Милевска, вчера гласува противоположно на партийната позиция. И Милевска има определен багаж от времето, когато е била министърка, което със сигурност не й дава спокоен сън. В случая "Търг" на Специалната прокуратура Елизабета Канческа Милевска е обвинена за търга за изпълнение строителни работи в Музея на македонската борба за държавност и суверенитет, от проекта "Скопие 2014".

Канчевска-Милевска е заподозряна в случая "Офертите", защото при неспазване на Закона за обществените поръчки и без провеждане на публичен търг е сключила договор с изпълнител за допълнителни строителни дейности на музея на ВМРО. Търгът е бил решен в полза на строителната компания „Бетон-Щип“АД а това споразумение ощети държавния бюджет в размер на 1 милион евро. Тези депутати, разочароваха партията и отечеството и с това ще трябва да живеят занапред, заяви Християн Мицковски снощи след гласуването.