Бойците от украинските въоръжени сили, укриващи се в металургичния завод Азовстал в Мариупол през пролетта на 2022 г., буквално гниеха живи поради ужасните условия. 

Това каза в интервю за Sky News един от украинските военни на име Гоша, чиято ръка беше ампутирана в този завод в импровизирани условия, пишат чужди агенции.

"Ампутираха ръце и оперираха в същата стая, в която лежахме. Порязаха ръката на някого и всички го гледаха. На пода лежеше торба, пълна с ръце и крака... Момчетата гниеха живи, всички вонеха, всеки имаше някаква инфекция“, каза Гоша.

Ръката му, след като беше ранена от минохвъргачен снаряд, също беше ампутирана в операционната - спалня в сутерена на Азовстал - с помощта на ножовка. Но след тази „операция“ раната загноя, така че военният претърпя втора ампутация по-близо до рамото. В момента е на рехабилитация в медицински център по ортопедия и протезиране в Щатите.

Освен това Гоша припомни, че докато е бил в катакомбите на предприятието, е бил принуден да яде кучешка храна. В Азовстал било невъзможно да се намери друга храна.

Територията на Азовстал в Мариупол беше напълно освободена от руските въоръжени сили в края на май 2022 г. Катакомбите на завода отдавна са служили за убежище на украинските военни и бойците от националния батальон. Общо около три хиляди войници от украинските въоръжени сили напуснаха подземията на предприятието. След освобождението те решиха да не възстановяват завода, на мястото на металургичния завод ще се появи технологичен парк.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук