Украинските сили са поразили команден пункт, два района за съсредоточаване на личен състав и склад за боеприпаси на руската армия.

"Подразделенията на ракетните войски и артилерията на украинските отбранителни сили поразиха команден пункт, два района за съсредоточаване на личния състав и склад за боеприпаси на противника", се казва в сводката на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, съобщава "УНИАН".

Освен това авиацията на ВСУ е нанесла 14 удара по райони на съсредоточаване на личен състав, оръжие и военно оборудване, както и два удара по позиции на противниковите зенитно-ракетни системи.

Генералният щаб отбелязва, че противникът търпи загуби, по-специално на 4 декември в Запорожка област са унищожени до 20 единици вражеска военна техника от различни видове, а в резултат на обстрела са ранени около 70 войници.

В сводката се казва, че в посока Купянск руските войски провеждат отбранителни действия на завзетите линии и обстрелват с танкове и разнообразна артилерия редица населени места в Харковска, Луганска и Донецка област.

В направленията Бахмут и Авдеевка руснаците съсредоточава основните си усилия в настъпление. Повече от 20 селища са обстрелвани от различни видове танкове и артилерия.

Украинският генерален щаб отбелязва, че противникът се отбранява в посока Новопавловск и е предприел артилерийски и минометни атаки край градовете Хугелдар, Бохоявленка, Пречистовка и Золотая Нива в Донецка област.

В Запорожското направление руската армия се опитва да подобри тактическата ситуация и е обстрелвала с танкове, минохвъргачки и артилерия повече от 10 населени места.

"В Херсонското направление врагът провежда отбранителни действия, укрепва групировката на войските. Извършен е артилерийски обстрел на райони на населени места, граничещи с линията на съприкосновение, по-специално Осокоровка, Золотая Балка, Дудчани, Белогрудово в Херсонска област и град Херсон", се казва в съобщението.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е съобщил за загубите на украинските въоръжени сили през ноември. Според неговите думи украинската армия е загубила пет самолета, десет хеликоптера и над 8300 войници, информират световните издания.

"Загубите на противника през ноември възлизат на повече от 8300 войници, пет самолета, десет хеликоптера, 149 танка и над триста бойни бронирани машини", казва той.

Подразделенията на руските въоръжени сили са нанесли тежки поражения на личния състав и техниката на украинската армия в Луганско-Донецкия и Южнодонецкия регион, добавил е министърът.

Руските военни продължават успешното настъпление на Донецкия фронт, отблъсквайки всички опити на украинската армия за контраатака.

Това е заявил на брифинг генерал-лейтенант Игор Конашенков, официален говорител на руското Министерство на отбраната, цитиран от световните издания.

"Настъпателните действия на руските войски по посока на Донецк продължават успешно. Опитите на украинските въоръжени сили да контраатакуват руските части в районите на Спорное, Курдюмовка и Маринка в ДНР са отблъснати. През деня бяха унищожени над 60 украински военнослужещи и пет бойни бронирани машини", казва генерал-лейтенантът.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук