Неизвестни ракети HIMARS удариха град Снежное. Днес следобед територията на град Снежное, разположен в източните покрайнини на Донецка област, беше поразена с РСЗО HIMARS. 

Като се вземе предвид фактът, че минималното разстояние от Снежное до най-близките позиции на въоръжените сили на Украйна, откъдето може да бъде нанесен удар, е повече от 90 километра, докато ракетата GMLRS с най-голям обсег на действие, с която разполага украинската армия, е способна за поразяване на цели само на разстояние до 84 километра, тези удари повдигат редица въпроси, пишат чужди агенции.

На снимките можете да видите последствията от ударите на MLRS HIMARS по град Снежное. Фактът, че става дума за американски ракети, се доказва от съответните суббоеприпаси и надписи, запазени върху ракетата, но не е известно какъв тип ракети са използвали украинските военни.

Максималният обсег на ракетите M31 за MLRS HIMARS на въоръжение в Украйна е 84 километра. Като се има предвид, че украинските пускови установки трябваше да бъдат на разстояние най-малко 5-7 километра от фронтовата линия за безопасни удари, ракетата трябваше да прелети най-малко 90 километра, което се записва за първи път.

Няма официални изявления по този въпрос, но Украйна може да е получила ракети ER-GMLRS от САЩ с обсег от 150-170 километра.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук