Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че Западът щял да използва мигрантите като способ за сдържане на беларуската армия в случай на конфликт между Русия и Украйна.

"Те разбират отлично: ако само Украйна се опита да отприщи конфликт с Русия, Беларус няма да остане встрани, така че беларуската армия трябва да бъде сдържана, напрегната по западните граници", коментира Лукашенко на съвещание в Министерството на отбраната на страната на тема военна сигурност.

"Вероятно (на Запад) се притесняват, че имаме по-малък поток от мигранти, защото използваха тези хора (вече виждаме това), за да решат вътрешните си проблеми и да ни държат в напрежение", добави той.

Западът разбирал, че ако отново отприщел конфликт в Донбас или някъде на границата с Руската федерация, Минск нямало да остане встрани, отбеляза Лукашенко.

"Те разбират отлично: ако отново разпалят война в Донбас или някъде на границата с Русия, Беларус няма да остане встрани. И е ясно на чия страна ще бъде Беларус. Те го разбират, така че започнаха да укрепват северната си, беларуско-украинската граница. Въпреки че няма никакви факти и причини за това днес, те докарват военен контингент там и декларират това откровено. Това са около осем хиляди души на този етап", коментира още той.

Според него "започват активни движения на тялото около Руската федерация под прикритието, че тя "ще атакува Украйна." "Нямам такава информация за планираната атака на Русия срещу Украйна, но ако е имало такива планове, включително аз, те щяха да знаят за това."

"Ситуацията на западната граница не е лесна. Виждате, че тези полски негодници вече са пътували до страни. И вчера те забелязаха къде отиде [полският премиер Матеуш] Моравецки - във Великобритания", каза той. в рамките на година-две те искат да унищожат Европейския съюз по предложение на Америка."