Москва не изключва възможността въпросът за размяна на пленници от завода „Азовстал” в Мариупол да бъде обсъден с Киев. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на външните работи на Русия Андрей Руденко.

„Допускам всяка възможност, която не противоречи на здравия разум“, уточни Руденко и добави, че този въпрос не е в неговата компетентност.

В същото време говорителят на президента Владимир Путин – Дмитрий Песков, заяви, че Кремъл не вижда възможност украинският политик Виктор Медведчук да бъде разменен срещу някой от предалите се защитници на металургичния завод.

По думите на Песков, Медведчук няма нищо общо с Русия, тъй като не е гражданин на страната, нито военен.

„А в случая с хората, които се предадоха от „Азовстал”, говорим за военни и членове на националистически формирования“, подчерта Песков.

На въпрос съществува ли вероятност някой от пленените руски войници да бъде разменен срещу защитниците на завода, той заяви: "Не мога да отговоря на този въпрос, нашите военни го правят. Като цяло процесът на обмен непрекъснато протича под една или друга форма. За нас е важно. Но конкретно с това се занимават военните, те ще говорят за това, ако е необходимо".