Москва възнамерява да проучи възможността за размяна на проруския украински политик Виктор Медведчук, задържан от Службата за сигурност на Украйна, срещу украински затворници.

Това заяви Леонид Слуцки, член на преговорния процес, председател на комисията по международни въпроси на Държавната дума и ръководител на фракцията на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР).

"Ще проучим възможността за замяна на Медведчук - известен още като "Кума на Путин", за хора от "Азов". Не като членове на Либерално-демократическата партия, а в ролята си на тези, които имат такива правомощия", каза Слуцки в събота на пресконференция в Донецк, предаде УНИАН.

Руското министерство на отбраната публикува в петък вечерта видеозапис от предаването на последната група украински войници от завода "Азовстал" в Мариупол.

Общо 2439 души от украинския полк "Азов" и членове на украинските въоръжени сили са се предали в завода "Азовстал" в Мариупол от 16 май, съобщи в петък говорителят на Министерството на отбраната Игор Конашенков.

На 12 април Медведчук, лидерът на "Опозиционна платформа - За живот" в украинския парламент, беше задържан от СБУ. По-късно през април, в широко обръщение към президентите на двете страни, Медведчук поиска размяна на "защитниците на Мариупол и жителите, които са там и нямат възможност за безопасен изход през хуманитарни коридори".

Тогава Русия заяви, че не води преговори с Украйна за размяната му.

Кремъл заяви, че политикът не е руснак и няма нищо общо с военната операция и не се водят преговори за размяна с пленени украински военнослужещи.

Самият Слуцки по-рано настоя за смъртно наказание за бойци от "Азов".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!