Министерството на вътрешните работи на Саудитска Арабия създаде апликация за смартфон, която позволява на мъжете „защитници“ да следят движението на жените „зависещи“ от тях и да предотвратяват евентуално преминаване на границата заради увеличения брой на жени, които бягат от ултраконсервативното кралство, съобщава "Фокус", позовавайки се на палестинската Ma’an news agency.

Приложението, наречено Absher, което означава „Добри вести“ на арабски език, е в експлоатация от няколко години, но едва наскоро е привлече вниманието на медиите по целия свят след високопрофилния случай на Рахаф Мохамед, саудитска тийнейджърка, който избяга от Кралството от деспотичното й семейство и поиска убежище в Канада. Приложението позволява на мъжете да следят своите „зависими“ жени, като съпруги и дъщери, и да получават съобщение, когато те използват паспорта си, за да пътуват извън Саудитска Арабия.

Саудитското Министерство на вътрешните работи, което управлява приложението, твърди, че това е опит за създаване на платформа за цифрови услуги, която включва възможността да се плащат глоби онлайн. От друга страна, саудитските мъже използват прекомерно секция за регистрация на „зависими“ и за уведомяване, за да ограничат свободата на жените. Трябва да се отбележи, че саудитското право гласи, че е от съществено значение за всички жени е да имат законен мъж „настойник“, обикновено баща или съпруг, който може да „наблюдава“ движението и ежедневието й през целия й живот. В добавка към старинната саудитската мъжка система за настойничество, която вече силно ограничава жените да пътуват и изпълняват различни задачи, което изисква разрешение от техните мъже роднини, приложението позволява на мъжете да предотвратят жените си да се качат на самолет, като щракнат няколко бутона.

Според доклад на Insider, саудитските жени, търсещи убежище в чужбина, трябва да прибягнат до кражба на телефоните на своите мъжки настойници, за да деактивират приложението или тайно да дадат разрешение за пътуване, преди да избягат от страната. Междувременно Apple и Google са изправени пред критики за хостинга на приложението и са обвинени, че улесняват насилието над жените и помагат „за налагането на апартейда на половете“, като правят приложението достъпно в Google Play и App Store на Apple.

Амнести интернешънъл, Хюман Райтс Уотч и активисти за правата на жените призоваха технологичните гиганти да преразгледат хостинга на приложението. Хюман Райтс Уотч заяви в изявление, че „Apple и Google имат правила срещу приложения, които улесняват заплахите и тормоза. Приложения като това, могат да улеснят нарушенията на правата на човека, включително дискриминацията срещужените“. През 2018 г. Саудитска Арабия е избрана за нов член на Изпълнителния съвет на Организацията на обединените нации за равенство между половете и за овластяване на жените и ще започне мандата си през януари 2019 г.