Елитната иранска Революционна гвардия извърши днес в Индийския океан учебни стрелби с балистични ракети за бой с кораби, съобщи държавната телевизия.

На разпространените кадри се виждат как две ракети поразяват мишена, която според телевизията представлява "хипотетични вражески кораби" на разстояние 1800 километра.

Ракетите с голям обсег, изстреляни от Иран по време на учението, избухнаха на 160 километра от американския самолетоносач "Нимиц".

Поне един от снарядите „се е пръснал опасно близо“ до търговски кораб в Индийския океан и две балистични ракети - на 100 мили (около 160 км) от ударния екип, воден от самолетоносача. 

Самолетоносачът USS Nimitz (CVN 68) се движи напред, докато участва в Malabar 2020 в Северно Арабско море.  (Снимка на американския флот от специалист по масови комуникации 3-ти клас Кийнън Даниелс)

В същото време, въпреки факта, че ракетите не се виждаха от самолетоносача Nimitz и придружаващите кораби, по време на експлозията, фрагменти от снаряди се разпръснаха на доста голяма площ.

Fox News също уточнява, че Корпусът на гвардейската ислямска революция (част от иранските въоръжени сили) е използвал балистични ракети с голям обсег на действие от различни класове, които са удряли конвенционалните цели на противника, разположени в северната част на Индийския океан. 

Както агенция Tasnim съобщи в Twitter, иранските военни изстреляха балистични ракети, удряйки цели на разстояние от 1800 километра.

 

 

Иран често тества ракети. Висши американски военни служители казват, че разстоянието от 100 мили е сравнително далеч от самолетоносача USS Nimitz. Друг източник казва, че тези ракети не са предизвикали тревога и това е било доста стандартно рутинно упражнение. 

Двадесет мили в близост до търговски кораб са по-обезпокоителни, но не се разглеждат като заплаха за американската армия, казва друг източник.

Иранският корпус за охрана на IRGC  твърди, че балистичните му ракети с голям обхват, изстреляни в събота сутринта, са прелетели на повече от 1000 мили в северната част на Индийския океан - броени дни преди президентът Тръмп да напусне поста си.

Новоизбраният президент Джо Байдън изрази желание да върне САЩ към знаковото ядрено споразумение с Иран, което Тръмп изостави. 


В първия етап на ученията вчера военновъздушното подразделение на гвардията изстреля ракети "земя-земя" по "хипотетични вражески бази". Телевизията показа и четири триъгълни дрона, летящи във формация и врязващи се в мишената при последвала експлозия.

Според ирански медии в четвъртък е имало и иранско военноморско учение в акваторията на Оманския залив със стрелби на крилати ракети.