Хиляди се включиха в погребалното шествие по улиците на Багдад в памет на иранския генерал Касем Сюлеймани, убит при въздушен удар на САЩ в Ирак, предадоха световните осведомителни агенции.

Освен генерал Касем Сюлеймани, командващ подразделението за специални операции „Ал Кудс” при нанесения в петък в Багдад американски удар загина и неговият помощник Абу Махди ал Мухандис, командващ иракско паравоенно формирование.

Иран обеща твърда ответна реакция, засилвайки опасенията от военни действия.

Събралите се хиляди иракчани скандираха „Смърт на Америка”, докато шествието преминаваше през багдадския квартал Казимия.

То започна от храма на „Имам Кадим”, един от най-свещените обекти за шиитите. Много от участниците бяха облечени в черно и носеха иракски знамена или знамена на подкрепяни от Иран паравоенни формирования, които бяха лоялни към Сюлеймани.

Погребението на генерала ще е в Зелената зона в Багдад, на него ще присъстват множество иракски лидери.

В погребалното шествие се включиха иракският премиер Адел Абдел Махди и лидерът на проиранските сили в иракския парламент Хади ал Амери.

Насроченото извънредно заседание на парламента беше отложено за неделя, за да може депутатите да присъстват на погребението.

  

В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че американският въздушен удар, който уби иранския генерал Касем Сулеймани, е предназначен да предотврати война с Иран, а не да започне такава, предава Sky News.

Американският президент заяви, че Касем Сулеймани е планирал „зловещи атаки срещу американски дипломати и военни“, преди да умре близо до летището в Багдад.

„Това, което САЩ направиха, трябваше да бъде направено отдавна, много животи щяха да бъдат спасени“, добави Тръмп. „Ние предприехме действията, за да спрем война. Не предприехме действия, за да започнем война“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!