След сваления китайски балон американците унищожиха множество обекти във въздушното си пространство, които не можеха да идентифицират.

Освен това тези апарати се различаваха от китайската метеорологична сонда както по размер, така и по височина на полета. В крайна сметка генерал Глен Ван Херк, който отговаря за американската въздушно-космическа отбрана, дори не изключи извънземния произход на свалените обекти.

Не чувате подобни изявления от Белия дом всеки ден.

Обикновено увереният Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, призна в понеделник, че американската армия все още не може сама да определи какъв вид летателен апарат е свалила през последните дни, тъй като все още не е изследвала останките им.

„В два случая времето се намеси в това, последният апарат беше свален над езерото Хюрън, така че останките са под вода“, каза координаторът. „Не изключваме това да са безобидни търговски обекти“, призна Кирби.

От Пентагона също признаха, че самите те все още не знаят какво точно е било свалено, тъй като „обектите са различни от сваления на 4 февруари балон на КНР“.

Според помощник-министъра на отбраната Мелиса Далтън са решили да открият огън „от предпазна мярка“. Траекторията на неидентифицирания обект, който по-късно беше свален над езерото Хюрън, минавала „близо до важни военни обекти“.

В края на миналата седмица небето на Северна Америка претърпя „нашествие“ на неизвестни летящи обекти.

Три от тях бяха свалени в небето на САЩ и Канада. Ако вземем предвид епичния китайски дирижабъл, който беше унищожен на живо по американска телевизия на 4 февруари, общият брой на унищожените цели беше четири.

Все още обаче не може да се каже, че „четири балона“ са били свалени, тъй като самите ВВС на САЩ все още не знаят в какво са се забъркали.

Василий Кашин, директор на Центъра за цялостни европейски и международни изследвания (ЦЦЕМИ) към ВШИ, смята, че съмненията на американските военни в този случай са напълно разбираеми.

„Сам по себе си, реещият на голяма надморска височина балон дава много размазана картина на радарния екран, което затруднява идентифицирането му. Освен това има много фалшиви положителни резултати на системата за противовъздушна отбрана “, обяснява той.

„Всичко беше ясно от първия балон. Дълго е ескортиран, наблизо летеше самолет, пилотите го изучаваха, идентифицираха го и го свалиха. А тук? „Определена цел“ лети над Уисконсин и Мичиган. Лети на височина, на която пречи на гражданските самолети.

Това означава, че това не е класически метеорологичен балон, който обикновено лети много по-високо.

Едва ли китайците ще пуснат балон на такава височина. Като цяло и трите нови апарата не изглеждахат като първия балон. Те са много по-малки, външно също не приличат на първата китайска сонда. Представете си: по екрана на радара се движи неразбираема форма.

Какво да правят с нея? Генералите от Пентагона в такава ситуация започват да се колебаят“, казва Кашин.

Както припомня експертът, частните дирижабли се използват доста често в гражданската сфера в Америка.

„Те също се използват в рекламния бизнес или за изследователски цели. Напълно възможно е това „нашествие“ на дирижабли да са просто конструкции, които са се откъснали от каишката.

При нормални обстоятелства никой не би им обърнал внимание. И като цяло това биха могли да не бъдат материални обекти, а атмосферни явления. В края на краищата понякога те мигат и на екрана на радарите за противовъздушна отбрана “, спомня си Кашин.

Между другото, изтребителите Ф-16 преследваха обектите, като всеки път използваха ракетата АИМ-9X по целта, отбелязва експертът. „Един такъв изстрел струва 600 хиляди долара, но от гледна точка на бюджета на Пентагона това е незначителна сума.

Те наистина не броят пари, така че за тях не е проблем да съборят четирите балона за няколко дни“, иронизира експертът.

Въпреки това американският Конгрес веднага изрази благодарност на пилотите от името на американския народ за тяхната стрелба. „Отлична работа от всички участници в тази мисия, както във въздуха, така и в щаба“, каза представителят на Мичиган Елиса Слоткин.

„Благодаря на нашите изтребители за техните решителни действия“, повтори друг член на Камарата на представителите от Мичиган, Джак Бергман.

Той обаче веднага сбърка: „Американският народ заслужава да получи много повече отговори на въпроси, отколкото имаме в момента“. Слоткин също поиска обяснение.

Съмненията за свалените цели в Пентагона стигнаха дотам, че в понеделник вечерта такъв сериозен човек като ръководителя на Обединеното командване за въздушно-космическа отбрана на Северна Америка (НОРАД) и Северното командване на САЩ генерал Глен Ван Херк заяви, че не изключват възможността за извънземен произход на свалените над САЩ и Канада съоръжения.

Но лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър не изчака резултатите от проверката, а веднага заключи: нахлуването на дирижабли е дело на китайците.

„Вярвам, че китайците са били унижени, хванати в лъжа, това е истински проблем за тях. Мисля, че те ще се откажат от практиката да пускат балони“, каза Шумър.

Сенаторът добави, че съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан лично го е запознал с положението. „Изводът е, че допреди няколко месеца не знаехме нищо за тези балони, нито нашето разузнаване, нито военните“, оплака се Шумър.

Междувременно в неделя вечерта огледална новина дойде от другата страна на Тихия океан, от Китай. Според вестник „Глобал Таймс“ властите в град Циндао също са открили „неидентифициран летящ обект“ във водите на града. Властите съобщиха, че обектът е планиран да бъде свален.

В тази връзка рибарите и другите жители в района са били помолени да спазват правилата за безопасност. Рибарите са били призовани да направят снимка на обекта, ако падне около лодка.

Кашин се съмнява, че по този начин Вашингтон е решил бързо да отговори на Пекин, като изстреля подобен разузнавателен дирижабъл във водите на Циндао.

„Наистина близо до Циндао се намира един от основните обекти на китайския флот, включително базата на атомните им подводници. Но освен това Циндао е огромен град сам по себе си, той е метрополис от 10 милиона с мощна икономика.

Следователно там могат да летят много неща: метеорологични сонди, рекламни дирижабли. Те също могат да се отлепят, да се изгубят в небето. Като цяло най-вероятно това също е случайно“, признава Кашин.

Експертът не изключва вълна от паника просто да прекоси Тихия океан и да достигне до самата Поднебесна империя.

„Може би там също започва търсенето на всякакви странни обекти в небето. Е, или просто китайците решиха да покажат, че „ние също страдаме“ от дейността на чуждо разузнаване, но сме по-търпеливи от американците и не стреляме по всичко, което се движи“, предполага експертът.

На свой ред американистът Малек Дудаков смята за доста вероятно в Циндао да станем свидетели на своеобразен „отговор“.

„Днес, доколкото е известно, само САЩ и Китай имат програма за създаване на военни балони. Щом Китай е изпратил свои в Америка, то е напълно възможно и САЩ да са изпратили свои в Китай.

Засега обаче това е само теория. Ще изчакаме да видим дали има потвърждения от Пекин - дали изобщо китайците ще го свалят и ако го свалят ще покажат ли останките на публиката.

Само тогава ще може да се определи на кого точно е принадлежал балонът“, казва Дудаков.

В канала си в „Телеграм“ американистът припомни разследването на вестник „Политико“, който говори миналото лято за американската програма за военни балони.

Превод: Поглед инфо, със съкращения

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук