Скопие попадна под критиките на САЩ заради слаба и селективна борба с корупцията, която е насочена срещу критиците на правителството на Зоран Заев и нарушителите на ниско ниво.

"Това е малка част от забележките, които отправя Държавният департамент на САЩ в годишния си доклад за корупцията в Република Северна Македония", пише скопското електронно издание Expres, цитирано от Дарик.

Властите в съседната ни държава са критикувани и заради липсата на антикорупционни усилия и конфликт на интереси в публичната администрация.

Сериозни критики и забележки се съдържат в няколко части на доклада, който по погрешка бе публикуван в работна версия, след което беше оттеглен по неясни причини.

Разделът за корупцията разкрива, че правителството преследва избирателно критиците на Социалдемократическия съюз (СДСМ) на премиера Заев и най-голямата албанска партия в югозападната ни съседка – „Демократичния съюз за интеграция“ с лидер Али Ахмети.

„Има достоверни твърдения за корупция в правоприлагащите органи, съдебната система и много други сектори“, се казва в доклада.

„Северна Македония има закони, насочени към борба с подкупите, злоупотребата с длъжност и конфликт на интереси, а държавните служители и техните близки роднини са законово задължени да разкриват своите доходи и активи.

Прилагането на законите за борба с корупцията обаче понякога е слабо, но също така селективно насочено към правителствени критици и нарушители от ниско ниво", отбелязват още от Държавния департамент.