Полша преговаря със Съединените щати за участие в програма за споделяне на ядрена енергия, за да се противопостави на нарастващите заплахи от Руската федерация.

Това съобщи пред вестник Gazeta Polska полският президент Анджей Дуда. „Първият проблем е, че нямаме ядрени оръжия. Няма признаци, че ние, Полша, ще се сдобием с тях в близко бъдеще. Винаги има потенциал да участваме в програма за споделяне на ядрени оръжия. Говорихме с американските лидери дали САЩ обмислят такава възможност. Темата е отворена", обясни Дуда.

Програмата за споделяне на ядрени оръжия е част от политиката на НАТО за ядрено възпиране, която позволява на страните членки, които не разполагат с тези оръжия, да участват в планирането на използването им, пише УНИАН.

Тази програма не разширява групата на държавите с ядрено оръжие (в НАТО има три такива държави: САЩ, Великобритания и Франция. – бел.ред.). Само Съединените щати предоставиха своите оръжия на други държави по програмата. В рамките на програмата участващите страни провеждат консултации и вземат съвместни решения относно ядрените оръжия.

По-специално те поддържат техническо оборудване (самолети, способни да носят ядрени оръжия), необходимо за използването на ядрени оръжия и го съхраняват на тяхна територия.

Русия заплашва с ядрено оръжие

На 21 септември руският президент Владимир Путин, заедно с обявяването на частична мобилизация в страната, заплаши Запада с ядрено оръжие. Последваха опитите на Кремъл да анексира превзетите украински региони. В този контекст руски официални лица започнаха да заявяват, че Руската федерация ще използва ядрено оръжие в случай на посегателство на нейна територия.

Светът обаче не признава резултатите от псевдореферендумите, а САЩ и съюзниците се съгласиха Украйна да деокупира териториите, окупирани от Москва. Западните анализатори смятат, че ядреното изнудване най-вероятно показва трудната ситуация, в която се намира руската армия в Украйна. В същото време на 5 октомври Европа и САЩ обявиха, че все още не виждат признаци на активност, свързана с ядрения потенциал на Русия.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук