Продължаващите и координирани нападения срещу полицейски служители в Гърция предизвикаха широка критика срещу неспособността на правителството на страната да поддържа реда и законността. Това пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema, в материала си, посветен на инцидент от събота вечерта, когато група неизвестни лица нападна автобус на отрядите за бързо реагиране на гръцката полиция, отиващ към турското консулство в Солун.

Лицата са излезли от студентските общежития и са хвърлили са 30 коктейла „Молотов“ по превозното средство, движещо се по улица АгиуДимитру, обяснява вестникът.

„Частта бе подложена на убийствено нападение, защото целта и беше да убие колегите. Автобусът бе ударен от 30 коктейла „Молотов“. За щастие, няма пострадали“, заяви вицепредседателят на солунския полицейски профсъюз Димитрис Падиотис. Той поиска намеса от публичния обвинител, защото този феномен се превръща в ежедневна и широка практика.

Междувременно, продължава Protothema, други нападения над правозащитните органи бяха проведени в неделя сутринта в центъра на Атина – на ъгъла на улиците Тосица и Шарилау Трикупи, когато група мъже хвърляха коктейли „Молотов“ и камъни по служителите на реда, които са успели да задържат двама от извършителите, но малко по-късно са ги освободили.

Най-голямата опозиционна партия в страната Нова Демокрация излезе с изявление, в което разкритикува остро заместник-министъра на обществения ред Никос Тоскас, когото обвини, че живее извън реалността, заради изказването му в интервю пред вестник „Та Неа“, че силите за сигурност могат да влязат в анархисткото гнездо в Атина – квартал Екзархия. В съобщението се констатира, че беззаконието е излязло извън контрол.

В отговор на заявленията на вътрешното министерство на Гърция, че полицията прави всичко по силите си, генералният секретар на съюза на специалните части Стратос Мавроидакос посочи, че хората в споменатия квартал се смеят на предположението на политика, че полицията може да влезе в Екзархия: „Полицията я няма в Екзархия, служил съм там 11-12 години и знам за какво говоря“, са били неговите думи, според цитата на Protothema. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Фокус