Мафията се е установила трайно в Бремерхафен, става ясно от думите на Клаудия Шилинг, началничка на пристанищата във федерална провинция Бремен, предава Bg On Air.

Пред германската обществено-правна медия АРД тя разказва, че съмнителни лица редовно карат работниците на второто по големина морско пристанище в Германия да прикриват товари с наркотици. Има информации и за случаи, в които работниците са били заплашвани и изнудвани.

Служителите на митницата в Хамбург съобщават, че само през 2021 година са конфискували 19 тона кокаин. В сравнение със 110-те тона кокаин, конфискувани от белгийските власти в Антверпен през миналата година, това не звучи впечатляващо. 

Примерът с най-голямото белгийско пристанище напомня и за цената, която общността се наложи да плати, след като градът се превърна в гореща точка за организираната престъпност.

Белгийският министър на правосъдието Венсан ван Кикенборн разказва, че престъпниците вече заплашват съдии, прокурори и собственици на спедиторски компании. Самият той живее с постоянна полицейска охрана след провален опит да бъде отвлечен. Дали нещо подобно очаква и Германия? 

Венсан ван Кикенборн предполага, че трафикът на кокаин скоро ще се насочи по-засилено към Германия. Една от причините за това: властите в Белгия и Нидерландия вече използват нови технологии и обучават персонала си как най-ефективно да се противопоставят на действията на картелите.

"Подобно на водата, кокаинът си проправя път там, където има най-малко съпротивление. Ние вече работим за подобряване на сигурността на пристанището в Антверпен и е възможно основните линии на доставките да се изместят към Хамбург или Бремерхафен", казва министърът.

Икономическите власти в Хамбург не изключват разрастване на престъпните дейности, а властите в Бремен са направо разтревожени. В обща позиция до федералното министерство на финансите те се обръщат с молба за допълнителна подкрепа за митниците в Бремерхафен.

"Трябва да положим повече усилия за засилване на сигурността - и то още сега, преди да се стигне до смъртни случаи", пише в писмото, цитирано от DW. В отговор министерството уточнява, че с митниците всичко е наред и не дава обещания за допълнителна подкрепа.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук