Въпросът дали сме сами във Вселената все още остава една от най-големите философски загадки на нашето време. Въпреки че изглежда почти невероятно, че нашата цивилизация е сама в космоса, научният свят все още няма доказателства за обратното.

Наскоро астробиологът на НАСА Линдзи Хейс се опита да отговори на една от основните мистерии, които отдавна тревожат много изследователи.

По-голямата част от изследването на космоса търси признаци на живот сред микроби, според Линдзи Хейс. Това е нещо, което може да се намери във Вселената в много по-голям брой от по-сложни интелигентни същества като хората.

„Открихме само малка част от Марс... и това е само едно от обещаващите небесни тела за търсене на живот в нашата слънчева система“, каза тя.

„Във външната слънчева система има ледени луни като спътника на Сатурн Енцелад и спътника на Юпитер Европа, които изглеждат сякаш имат подземни океани, които може да са обитаеми.

„И това е само в нашата слънчева система. Колкото повече екзопланети откриваме около други звезди, толкова повече научаваме за разнообразието от условия, при които може да съществува живот."

В крайна сметка, като се има предвид колосалния размер на Вселената и броя на екзопланетите, за които наскоро беше разкрито, че съществуват извън нашата галактика, вероятността Земята да е единствената планета, на която се е развил животът, изглежда много малко вероятна.

Известният писател на научна фантастика Артър Кларк навремето каза: „Има две възможности: Или сме сами във Вселената, или не сме. И двете опции са еднакво страхотни."

Превод: БЛИЦ