В Слънчевата Система търсенето на извънземен живот е фокусирано основно върху микробите. Но в последните години проекти като Кеплер и ХАРПС постигнаха наистина невероятни неща, и донесеха изключително интересно познание далеч извън границите на нашата звездна система.

Така до момента 3779 екзоплането планети бяха открити и потвърдени, като повечето са засечени през последните 10 години. Бяха разработени ново поколение инструменти за търсене на извънземен живот, като TESS и телескопът James Webb, които да правят компания на европейските CHEOPS и PLATO. Търсенето навлиза в нова фаза и започва да се фокусира не само върху откриването на микробен или по-сложен живот но и върху евентуалните следи и сигнали за съществуването на технологично напреднали цивилизации.

Предстоящите усилия на НАСА ще бъдат основно именно върху откриването на такива “техноподписи”. Като илюстрация, Земята непрекъснато оставя собствен техноподпис, който се разпространява далеч извън орбитата на планетата ни в Космоса, най-често под формата на радиовълни.

“Откритието на телескопа Кеплер от 2015 година на извънредни флуктуации в яркостта на звездата Таби беше само една от надеждите за откриване на извънземна мега технологична структура във Вселената”, обявиха от НАСА.