Специалистите на НАСА вече са започнали подготовка за сблъсъка на астероид и планетата Земя. За какво е тази подготовка? Какво трябва да направят останалите жители на планетата? Ще има ли шансове за бягство и кога да очакваме бедствие?

Изследванията и подготовката за сблъсъка ще бъдат проведени от учени от JPL. Това е лабораторията за реактивно задвижване, тя е част от НАСА. Това е вид тренировка, която трябва да се играе периодично. Необходим е набор от мерки, за да се сведат до минимум шансовете за сблъсък с метеорит или астероид.

Изследванията започват едновременно с Конференцията за отбрана на планетата (IAA). Тестовете ще продължат пет дни. Целта на изследването е да идентифицира ключови фигури по време на бедствието и да им помогне.

Всеки път учените разиграват няколко сценария. Всичко започва с тренировка и след това се разиграва определен сюжет. Учените и изследователите по този начин се опитват да планират последователност от действия, които ще помогнат да се избегне голям брой жертви в различни страни и съответно на различни континенти.

В бъдеще те планират да вдигат такава тревога всеки път, когато небесно тяло се приближи до Земята и вероятността от сблъсък със Земята ще бъде равна на 1 на 100. Засега всички жители на нашата планета може да не се притесняват, че огромно небесно тяло ще се блъсне в нашата планета. Но трябва да сме готови за всичко. Оттогава досега не са открити условия за живот на други планети.

Превод: БЛИЦ