Оттук нататък по-важно ще бъде посещението на китайския президент Си Цзинпин и срещата му със Зеленски. Интересно е какви гаранции може да даде Китай на Украйна и какво ще предложи Пекин на Киев.

Това каза в интервю за БНР доц. Искрен Иванов, политолог, университетски преподавател и експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

"Ако там може да се постигне взаимноизгодно предложение, тогава шансовете за разрешаването на този конфликт рязко нарастват. Всичко зависи от това докъде Китай е готов да стигне, за да не разваля отношенията си с Руската федерация.

Но виждайки това, което се случва в Москва, аз съм по-скоро песимист. Защото Пекин няма никакъв интерес да изгуби партньор като Москва."

От срещата с Путин преподавателят очаква препотвърждаване на добрите отношения в икономически и стратегически план с Руската федерация, защото Китай има интерес от това, както заради ресурсите, така и заради  ядрения чадър, който Москва осигурява на Пекин.

На второ място той открои очакването китайският лидер да се опита да въздейства върху руския президент този конфликт да бъде разрешен, защото Китай има свой план как да приключи войната.

Според Иванов отношенията между Русия и Китай ще тръгнат към още по-голямо сближаване, но не и към съюз.

Китайската позиция за мирното разрешаване на конфликта в Украйна би довела до връщане на положението отпреди войната и след края на Студената война, отбеляза политологът.

"Китайската външна политика не е насочена към военна хегемония, а по-скоро към икономическо влияние. (…) 

Китай има интерес от това Русия да остане такава, каквато е в момента. Китайците добре разбират, че ако нещо се случи в Русия, ако Путин бъде сменен, ако в по-дългосрочен план стартират дезинтеграционни процеси и Руската федерация тръгне към разпад, тогава Китай става много уязвим към западното влияние.

Ако Русия падне, китайците добре разбират, че Западът ще се насочи към тях. Ето защо Китай няма абсолютно никакъв интерес Русия да загуби тази война, но и няма интерес от това Русия да навлезе рязко в Европа, защото тогава китайските пазари рязко ще се сринат."

Пекин няма никакво сериозно влияние върху Москва. Когато президентът Путин е уверен в това, че иска да направи нещо, той го прави и го виждаме, подчерта доц. Искрен Иванов. По думите му Русия следва линия, която няма намерение да променя, затова и Си няма да окаже натиск върху Путин.

"Защото Китай има нужда от този огромен щит, този огромен буфер пред западното влияние, който в момента е Русия."

Доц. Иванов смята, че неутралитетът на Китай няма да се промени, защото противното означава влизане на войната и забавяне на възхода, а Китай няма интерес от такава стъпка.

"Има една-единствена опция Китай директно да се намеси в този конфликт – ако неговата сигурност бъде засегната, примерно утре Тайван обяви независимост, или Западът се опит ада установи още по-сериозен контрол върху Тайван.

Тогава Китай решително би се намесил на страната на Русия с оръжие, с технологии. Китайските технологии са по-напред от западните. Ако Русия получи достъп до китайски технологии, нещата могат да станат наистина сериозни."

За китайската външна политика няма значение политическия режим на партньорите, важното е сътрудничеството да е взаимноизгодно, посочи още Иванов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук