На улица "Леонхардсфиртел" в Щутгарт е пълно с жени, които продават сексуални услуги срещу пари. Светещите табели в ярки цветове са предназначени за привличане на клиенти към търговските центрове. Проституцията е част от уличната сцена тук от много десетилетия - както и в модерните барове и малките кафенета, които се отварят все повече и повече в района.

Пред медията SWR социалната работничка Вероника Шюрле, която е от български произход, изтъква следното: "Проституцията не е работа, това е насилие спрямо жени". 

Ето защо Шюрле е за забраната за "платения секс" по така наречения скандинавски модел. Той идва от Швеция, в кой клиентите плащат глоби, публичните домове са закрити, а самите проститутки не попадат под ударите на закона

"Проституцията не е работа, а насилие срещу жени“, казва тя.

Според Шюрле проститутки работят при плачевни условия само на една улица до законната Laufhausmile в Leonhardsviertel. Много от тях идват от Източна Европа.

"Те не могат да си позволят един ден ваканция, дори ако са болни или имат цикъл. Някои са работили бременни - до осмия месец, т.е. малко преди раждането. Проституцията започва на един ъгъл, до един от баровете на улицата. Там проститутките предлагат секс в обществени тоалетни. Някои таксуват само десет евро за това, показва търсене в интернет.

Родената в България Шюрле и нейната асоциация "Esther Ministries" се опитват да помогнат на жени от принудителната проституция от 13 години.

"Едно от момичетата, с които работя е жена, която е работила като проститутка в Германия от време на време в продължение на 12 години - доброволно. Българка е. Преди няколко седмици сводникът й полудя и й счупи ръката с метален прът. Беше в болница дванадесет дни и претърпя две операции.

"Стига ми. Връщам в България", споделя проститутката, която ще наречем условно Джулия.

По-голямата част от жените в Леонхардсфиртел нямат здравни осигуровки и идват от Източна Европа, Югоизточна Европа, Африка или все по-често от Китай. Някои представители на градските власти поддържат идеята за "северния модел".

Собственикът на публичен дом Джон Хеер обаче е против него, понеже смята, че в този случай сексуалните работнички и проститутките по-лесно могат да станат жертва на насилие.

Срещу скандинавския модел се обявяват и организации като Deutsche Aidshilfe, Diakonie Deutschland и Германския женски съвет. Те твърдят, че това улеснява проституиращите и проститутките да станат жертви на насилие, да се заразят с болести и да затруднят контакта със засегнатите.

Хеер споделя още, че осигурява сигурността в управляващата си къща в Leonhardsviertel с камери за наблюдение и охрана.

"Жените се справят добре. Те си вършеха работата доброволно и по собствено желание. Моите работнички сами определят по колко да работя, сами избират клиентите, цените и как да го обслужат. Всичко това са рамкови условия, които законодателят поставя", казва Хеер.

Проститутките плащат по 160 евро на ден за стая в Heers Laufhaus. Те работят и живеят там. Само няколко от тях говорят свободно немски език. Лара, едно от момичетата в публичния дом на Хеер, е от Румъния и работи като проститутка от единадесет години. В началото й е било трудно, но лека-полека клиентите са я опознали и са й станали.

Друго момиче е Виолета, която идва от Унгария и живее при Хеер от пет години. Тя казва, че е трудно да си намери работа в родната си страна. В дома на Хеер печели добре. Семейството ѝ обаче не знае как си изкарва парите в Германия.

SWR посочва, че в интернет има специални форуми, където се дават оценки за секс услуги на проститутките. Някои от клиентите се оплакват, че им искали твърде много пари. А ако жената се оплаче от болки или поиска сексът да продължи по-кратко, бързо е обавена за измамница.

Във форума една от проститутките се оплаква от условията на труд.

"Наясно съм, че услугите, които предлагам може да не са били такива, каквито си ги е представял клиентът. Но все пак наистина моля за разбиране - може да съм била ужасена от наднорменото тегло, миризмата на пот и развалените зъби на клиента."

Обикновено източноевропейски банди или рокерски групи принуждават жените да проституират в незаконни бордеи или наети апартаменти. През последните няколко седмици полицията в Баден-Вюртемберг успя да залови две банди. Няколко души бяха осъдени в Хайлброн и в момента тече процес в Констанц.

Опитът на Волфганг Финк от Държавната криминална полицейска служба (LKA) показва, че съдебните дела по въпроси на трафика на хора и сводничеството зависят преди всичко от това как проститутките дават показания.

"Това са жени, които често са било унижавани, имали са трудно детство. Те често изпитват твърде голям страх от сутеньорите и оттеглят вече дадени показания“, казва Финк.

Финк е сигурен, че делата, които влизат в съда, са само върхът на айсберга. Той е за обща забрана на проституцията или поне за по-висока възрастова граница, за да бъдат защитени младите жени.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук