Днес се състоя откриването на украинско-американските командно-щабни учения с участието на войски Rapid Trident-2019 ("Стремителен тризъбец-2019"). Това предаде УНИАН по информация от пресцентъра на учението.

От украинска страна ръководил на учението е зам-шефът на оперативното командване "Запад" на сухопътните войски на Украйна полковник полковник Александър Жакун, а от въоръжените сили на САЩ - полковник Тимъти Кливлънд.

"В учението тази година участват безпрецедентно количество военнослужещи - повече от 3500 души от 14 страни. Освен от Украйна и САЩ в учението са задействани военнослужещи от Канада, България, Грузия, Италия, Литва, Молдова, Полша, Румъния, Турция и Великобритания", съобщава министерството на отбраната на Украйна. 

Ученията се провеждат в базата на международния център за мироопазване и сигурност при украинската национална академия на сухопътните войски в Лвовска област.
 


Целта им e повишаване на равнището на съвместимост между подразделенията и щабовете на въоръжените сили на Украйна, САЩ и другите страни членки и партньорки на НАТО.

В рамките на ученията ще се използва система за имитационно моделиране, която позволява да се отработват действията на подразделенията на противника във виртуалното пространство в режим на реално време.
 За целта ще бъдат задействани 600 единици автомобили и бронирана техника, четири хеликоптера Ми-8. Сред задачите, които ще бъдат изпълнени по време на ученията, са противодействие на въоръжена агресия в условията на хибридна война, медицинска евакуация, стоварване на десант.

Междувременно руският Черноморски флот започна учения в Черно море с участието на фрегатата "Адмирал Есен" и малкия ракетен кораб "Мираж".

Националният център за управление на отбраната на Русия заяви, че Черноморският флот извършва "непрекъснато следене" на американския военнотранспортен съд "Юма", който влезе в Черно море в събота.

Стартира и голямо стратегическо военно учение "Център-2019" в различни райони на руския Централен военен окръг. То ще продължи до 21 септември с участието на почти 130 000 души, над 20 000 единици военна техника и около 600 самолети и хеликоптери.
 


Някои епизоди от учението ще бъдат проведени "по отделни планове" на полигони на други страни, например на територията на страни от Организацията на договора за колективна сигурност.
 Това са главните руски военни учения за тази година и в тях ще участват и военни контингенти от Китай, Пакистан, Казахстан, Киргизия, Индия, Таджикистан и Узбекистан.