По неофициални данни 7000 британци живеят в България. 240 от тях са се установили в търговищкото село Паламарца, предава Канал 1. Днес и те се питаха "А сега накъде?". Някои дори обмислят да върнат британските паспорти и да кандидатстват за български.
Допреди 20 години тук живеели близо 2000 души. Имало три училища, две детски градини и здравен център. С идваното на демокрацията мнозина избрали да търсят късмета си в свободния капиталистически свят. къщите им били обявени за продан. Една вечер преди шест години семейство Мейсън решават, че искат нов живот.

Тони Мейсън: "Това е една странна история, просто една вечер, решихме, че искаме промяна. Бяхме в Русия със съпругата ми. Май прекалихме с водката, а на сутринта осъзнахме, че сме си купили къща в България. Дори не знаех където точно се намира. Това е един много щастлив инцидент".
Дошъл в България. И се влюбил от пръв поглед... в една буренясала къща на 110 години. Казва, че тук се научил отново да мечтае, преоткрил природата. И хората.

Тони Мейсън: "Български хора най-добре!!! Те са изключително гостоприемни. Имам една съседка - баба Неделя, която всеки ден е щастлива, тя е на 84 години, копае в градината, гледа животни. Никога не се оплаква, всеки ден баба Неделя е пълна с енергия, тя е изключителна и излъчва позитивизъм с езика на тялото си и усмивката която има. Във вашата страна аз преоткрих природата, сега имам повече време и съм щастлив".

Разказал на стотици познати за това райско кътче, пълно със спокойствие. Докато британците се заселвали, Тони Мейсън запретнал ръкави и заедно със съселяните си - българи реновирали уютна къща за гости. Днес това е бизнеса на Тони, по Интернет преподава уроци по английски на азиатци. След Брекзит, британските жители на Паламарца, се канят да върнат британските си паспорти.

Тони Мейсън: "Сега се питаме какво следва оттук нататък, по какъв механизъм Обединеното кралството ще излезе от ЕС. И ако това се случи, много, много хора ще предпочетат да останат в България, отколкото да се върнат във Великобритания. България е мястото където сега е животът ни, нашето бъдеще. Тук ще живеят моите внуци".

Европейското Паламарца е готово да приеме още жители с желание за работа. Дори и българи.