На фона на шокирания от „Брекзит” Брюксел група европейски депутати предупредиха, че решението на британците да напуснат ЕС ще доведе до „разпад на парчета” на организацията в рамките на пет години. „Това е началото на края за ЕС”, каза Петер Лундгрен, евродепутат от крайно дясната шведска Демократическа партия каза пред „Мейл Онлайн”. „Толкова много страни ще последват примера на Великобритания, че Европа ще се срине”, добави той.
Евроскептичните евродепутати от Швеция, Германия, Италия и Франция заявиха, че редица правителства ще се окажат под голям натиск да организират референдуми по въпроса за членството и да се опитат да предоговорят условията с Брюксел.
 

Това, по думите им, ще доведе до „ефекта на доминото” в светлината на безпрецедентния пример на Великобритания да напусне Съюза. „Това е просто въпрос на време”, казва Лундгрен. „Великобритания създаде прецедент. Другите страни-членки ще последват примера и целия съюз ще се разпадне. Това ще се случи много скоро”, каза още той.
 
Шведските Демократи, започнали като нацистка партия, след което изчистили имиджа  си и станаха през 2014 година третата по големина партия, а тази година оглавиха всички социологически проучвания.
 
Във Франция Националният фронт набира сили, като се класира на първо място в скорошните избори, а в Германия „Алтернатива за Германия” има над 20 000 членове. В Италия, Холандия, Австрия и други страни също има значително евроскептични движения, които формират вълна от цинизъм по отношение на ЕС и елита му.