Говорителят на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова коментира във Фейсбук резултатите от референдума във Великобритания относно членството на страната в ЕС. „Още няколко години на отказ от суверенитет в приемането на самостоятелни решения по международните въпроси и воденето на санкционни политики и ЕС ще създаде предпоставките за още по-страшни референдуми”, написа Захарова.
Тя припомни, че и Брюксел, и Лондон не са били самостоятелни, а в последно време „изключително са следвали американската политика”. Но при малкото случаи, когато Европа се е вслушвала в Русия, тя винаги е печелела, констатира Захарова.
 

Говорителят на руското външнополитическо ведомство също призова британския елит да започне да уважава своя народ и правото му сам да избира съдбата си. „Въпреки това, че това е вътрешно дело на Великобритания и поданиците изпратиха ясен сигнал за това, какво мислят за политиката от последните години на външния министър Хамънд, който фактически се изплю в лицето на собствения си народ, на сутринта той „изрази надежда, че „Брекзит не трябва да отслабя режима на санкции против Русия”. How smart!”, заяви Мария Захарова.
 
Според нея Западът с помощта на поредната вълна от атаки се опитва да прикрие своите грешки. „Като цяло не се учудвам, че вместо отделните термини за страните като „Grexit” и „Brexit” скоро ще се появи универсалното „Whoexit?””, резюмира Захарова.