Част от британските граждани, които са гласували за "Брекзит" на историческия референдум, днес споделят, че вече съжаляват за постъпката си и че ако днес имаше повторно гласуване, биха дали гласа си за Оставане, предаде Evening Standard.
Над 17.4 милиона души в различни части на Великобритания гласуваха за Излизане на референдума, решаващ съдбата на Обединеното кралство в ЕС. Те отбелязаха победа с минимална разлика над кампанията за Оставане, която събра подкрепа от 16.1 милиона души. Както се прогнозираше и по-рано, днес известна част от евроскептиците вече съжаляват, съобщи Новини Лондон.
 

Свързвайки се с британската медия, десетки граждани споделили, че са били шокирани от резултата на референдума, защото не са предполагали, че техният глас за "Брекзит" действително ще окаже подобно влияние. Адам от Манчестър споделя пред BBC следното:
 
"Наистина не мислех, че това ще се случи и че точно моят глас ще има значение накрая, защото просто вярвах, че ще останем. Последвалата оставка на Дейвид Камерън допълнително ме шокира, ако трябва да бъда честен. Мисля, че следва дълъг период на несигурност през следващите месеци и това много ме тревожи."
 
Друг гласоподавател, на име Манди, казва: "Бях много разочарована от резултата, въпреки че гласувах за "Брекзит". Събудих се тази сутрин и реалността ме удари. Ако имах възможността да гласувам отново, щеше да е по различен начин!"
 
Значителен брой британци в продължение на целия ден изразяваха възмущението си от случилото се в социалните мрежи, споделяйки, че съжаляват за решението си да гласуват за "Брекзит". Един от тях пише: "Лично аз гласувах за "Брекзит", защото повярвах в лъжи, а сега съжалявам повече от всякога и имам чувството, че гласът ми е бил изтръгнат насила!"
 
Още един коментар в "Туитър" показва, че не всеки от гласоподавателите е бил наясно с последствията от вота си: "Ъмм мисля, че донякъде съжалявам за вота си, действително нямах основателна причина да гласувам по този начин...". А други просто пишат: "Сега наистина съжалявам за вота си!".

Тази сутрин милиони британци се събудиха и разбраха, че страната е гласувала в полза на „Брекзит”. Анализ на търсенията в Интернет показа, че в ранните часове (точно след края на вота) голям брой хора може да не са знаели за какво точно са гласували в хода на референдума във Великобритания. Google Trends е отчела огромен скок в броя на хората, които са питали „Какво ще се случи, ако Великобритания напусне ЕС?” след затварянето на избирателните секции.


 
При това данните на търсачката показват, че главоломното нарастване на търсенията относно значението на „Брекзит” във Великобритания са започнали едва след затварянето на избирателните секции, като въпросните запитвания в седмицата до гласуването били значително малко. Google Trends написа в Twitter „+250 процента скок на „какво ще се случи, ако напуснем ЕС” през последния час. „Дейли Мейл” отбелязва, че потребителите са очаквали въпросните запитвания в интернет да им дадат отговор относно сложната организация на ЕС, като редица от тях са искали как решението им ще повлияе върху търговията и ангажиментите на Великобритания като страна-членка.
 
В седмиците и месеците преди гласуването, мнозина разкритикуваха потопа от информация, заляла британското общество от двата противопоставящите се лагера, както и от лидерите в индустриите, икономистите, учените и знаменитостите. На фона на тази огромна планина от информация голям брой британци са потърсили простичък отговор на толкова сложния въпрос. Те са написали в търсачката: „Защо ние трябва да останем/напуснем ЕС?”. Второто по популярност запитване е: „Какво ще се случи, ако...”.