За Европа въоръженията, с които се похвали Путин, имат второстепенно значение, защото за нея отсега има твърде реална и съвсем близо заплаха. За нея пише германският журналист Петер Тиде в материала под заглавие „BILD auf der Spur von Putins Atom-Raketen”.
В статията става дума за ракетите „Искандер”, които заплашват Европа и могат да унищожат Берлин, намиращ се на по-малко от 500 км от стартовите позиции на ракетите в Калининград, насред източните територии на ЕС между Полша и Литва.
 
Журналистът Петер Тиде тръгва от Солдатов по пътечки през гората и достига до голяма жълта врата с емблемата на руските ракетни войски. До 2000-та година тук са се намирали ядрени оръжия, насочени към Германия и Западна Европа.
 
Опасността се завръща в горите около Солдатов и там по цялата Калининградска област отново се разполагат подразделения на ядрените сили на Русия, пише таблоидът Bild. Този път те не са насочени към цялата Западна Европа, а към бившите съюзници Полша, Чехия, източната част на Берлин, Прибалтика и Скандинавието.
 
Според автора на публикацията, новата задача на руските подразделения в региона е да „създадат заплаха за новия враг на неговия праг”. Например в Черняховск (някога наричан Инстербург) на час пътуване с кола се разполага 152-а руска гвардейска ракетна бригада. Подобни подразделения постоянно се разполагат в горичките и низините, обикновено край малки рекички добре замаскирани сред дървета и хълмове. В района непрекъснато се разместват съвременни мобилни ракети „Искандер”, затова пътищата са разбити до неузнаваемост. Патрули постоянно контролират периметъра.
 
Техниката и цели подразделения се преместват и си сменят местоположението, обаче една местност винаги остава без изменения в продължение на десетилетия. Според Bild, става дума за двете съседни села Колосовка и Переславское източно от Калининград. Според журналиста, именно там се намира централният команден пункт на стратегическите ядрени войски на Русия в региона – „ядреният форпост на Путин насред Източна Европа”.
 
В Переславское невзрачен път, минаващ сред съветски панелни сгради, води към командния център на ядрените сили на Русия в региона, откъдето в случай на война се управлява старта на ракетите. Именно тук пристигат заповедите от московския Кремъл на около 1000 км и именно тук решават кога и къде трябва да се преместят руските ракети, отбелязва Bild.
 
Превод и редакция: БЛИЦ