Стремежът на САЩ да наложи на всички своите интереси осакатиха света – всяка военна намеса на Вашингтон ставаше основа за по-сериозни конфликти, пише в The National Interest Дъг Бендоу от Института „Кътън”, бивш специален помощник на президента Роналд Рейгън.
Тези, които стоят зад провалената външна политика на САЩ, считат, че всичко би било различно, ако Вашингтон действаше по-често и по-решително, пише анализаторът. „Според тях проблемът се заключава не в това, че Америка започва войни, а в това, че не започва достатъчно войни” – се казва в публикацията.

Бендоу счита, че такъв подход се основава във вярата на политиците, че САЩ са способни да решат всички световни проблеми. „Ако някои талантливи хора реализираха теоретически блестящите стратегии при подкрепата на някои решително настроени граждани, то тероризмът би бил победен, ИД също щеше да е унищожена, Русия щеше да е сговорчива, операцията в Ирак нямаше да се провали, в Сирия вече щеше да има мир, Либия би била единна страна, а Китай щеше да е по-учтив. Уви, опитът показва, че тези „хора” и „стратегии” не съществуват” – пише той.

Вашингтон вярва в правилността на военните интервенции, без значение какви последствия съдържа тази политика, пише Дъг Бендоу. Например войната в Ирак стана катализатор за голям религиозен конфликт, който доведе до стотици хиляди жертви сред мирните иракчани, гибел на християнски общности, разпространение на „Ал Кайда” и съответно на ИД.

Нахлуването в Либия също се провали, защото след свалянето на Кадафи победилите сили поискаха да управляват сами и не им бяха нужни окупационните сили на САЩ, отбелязва Бендоу.

Несполуките на САЩ в Сирия се обясняват с това, че на власт остана президентът Башар Асад. „Ако бяха го свалили и сложили на негово място сирийски Томас Джеферсън или Джордж Вашингтон, то ИД никога нямаше да се появи. Прекрасно скроена история, но в нея нищо не е казано за междурелигиозната вражда. Свалянето на Асад би довело само до нов етап в борбата за власт” – се казва в публикацията.

Според автора на публикацията, САЩ вярват, че всички минали военни операции не са постигнали успех не заради губеща политика, „а заради недостатък на едни или други условия”.

Ако е нямало условия в продължение на последните 15 г., откъде те ще се вземат през следващите 15 г., се интересува Бендоу. Катастрофалният опит на САЩ с безредната намеса в работите на други държави не трябва да се оправдава, твърди той, разсъждавайки какво би било „ако не беше”. САЩ трябва да прекратят харченето на стотици милиарди долари, които ги нямат, за опити да вземат под свой контрол цялото земно кълбо, обобщава Бендоу.

Превод и редакция: БЛИЦ