Дълго време незабележимостта и бойната мощ на подводниците ги правиха много опасни и ефективни бойни апарати. Но според National Interest съвременните дронове могат да направят подводниците много уязвима цел.

Лицето на борбата срещу подводниците се променя до неузнаваемост. Доклад, посветен на това, беше публикуван от журналиста Дейвид Хамблинг и съдържащата се в него информация предполага, че в близко бъдеще ефективността на подводниците ще намалее значително.

По-рано воденето на борба срещу подводниците е задача на определени кораби и малък брой самолети, които кръстосват моретата с надеждата да намерят таен враг. Подобна тактика е като намирането на игла в купа сено - ловът на подводници е изключително трудоемък и неефективен.

Но правилата на играта се променят. Сега на бойното поле влизат преносими дронове, които могат да работят като рояк, както и БПЛА - планери, които могат да наблюдават морските дълбочини, използвайки сензори за необходимото време.

Подводницата, която те откриват моментално, става много лесна плячка, тъй като губят основното си предимство - незабележимостта, пише "Поглед инфо".

И най-вероятно в битката срещу дронове подводниците ще претърпят смазващо поражение.

Всичко се свежда до сравнителните разходи за военните апарати - една подводница клас “Вирджиния” струва 3 милиарда долара на американските данъкоплатци, а местоположението ѝ може да бъде разкрито чрез рояк от дронове, чиято обща цена достига 150 хиляди долара.

Инвестирането в проектирането, изграждането и поддръжката на подводници вече няма смисъл.

„Океаните се превръщат в “богата на сензори” среда, пълна с дронове, с очи и уши навсякъде. Това няма да остави нито едно уединено място за подводници”, заключва Хамблинг.

Превод: В.Сергеев