НАТО призовава Русия да осигури достъп до Азовско море за търговските и за военните кораби на Украйна.

Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след общото заседание на външните министри от алианса с техните колеги от Украйна и Грузия. Ще следим много внимателно обстановката в Черно море. Причината НАТО да пристъпи към най-голямото укрепване на силите си след Студената война са руските действия в Украйна. Изпратихме днес ясно послание към Русия, че присъствието на алианса в Черно море ще продължи - в рамките на пакта и на основата на двустранни споразумения между съюзниците, посочи той. Русия опитва да контролира Азовско море, използва военна сила за задържането на украински моряци и кораби, призоваваме да ги освободи и да осигури свободно пътуване и свободен достъп до украинските пристанища, добави Столтенберг.

Предизвикан от руски журналист, сравнил протестите на централния площад в Киев от 2013 г. и погромите в Париж от последните дни, генералният секретар коментира, че няма нищо общо. Никога няма да приемем и признаем присъединяването на Крим към Русия. Москва продължава да дестабилизира Източна Украйна. Русия взе Крим, след това построи мост (над Керченския проток), после използва това, за да постави под контрол Азовско море. Всеки опит да се пречи на корабоплаването в района ще бъде в пълно нарушение на споразумението между Москва и Киев, и е пореден пример как Русия не уважава териториалната цялост на своите съседи, заяви Столтенберг.

Той отбеляза, че НАТО признава стремежа на Украйна да се присъедини към алианса. Остават предизвикателства, насърчаваме Киев да продължи реформите, добави генералният секретар. По неговите думи алиансът продължава подготовката на Грузия за присъединяване към военнополитическия съюз. Русия трябва да се изтегли от Абхазия и Южна Осетия, добави Столтенберг.