След като Москва обяви, че нейните войски са започнали да се връщат в базите си след учения в Беларус, близо до границата с Украйна, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че вижда надежда дипломацията да сложи край на противопоставянето между Русия и Запада.

Говорейки на пресконференция преди срещата с министрите на отбраната на страните членки във вторник, шефът на военния блок изложи своята оценка за сегашния климат на руско-украинската демаркационна линия.

„Досега не сме виждали никаква деескалация на място, не сме виждали никакви признаци за намалено руско военно присъствие на границата с Украйна“, каза той.

„Но ние ще продължим да наблюдаваме и да следим отблизо какво прави Русия", каза Столтенберг.

Според бившия норвежки министър-председател обаче има „знаци, идващи от Москва за готовността да продължи да се ангажира с дипломатически усилия."

"Това ни дава повод за предпазлив оптимизъм, но ние, разбира се, ще следим много внимателно какво се случва на терена", каза той.
„Това, което трябва да видим, е значително и трайно изтегляне на сили, войски и тежко оборудване“, продължи той.

По-рано във вторник Министерството на отбраната на Москва обяви, че руските войски са завършили съвместните си учения в Беларус и ще започнат процеса на изтегляне.

Западните лидери от месеци изразяват опасения, че Русия може да планира инвазия на съседа си, и посочиха съобщения за натрупване на войски на общата граница на двете страни, както и ученията с Минск като потенциален предшественик.

Неназован служител на Държавния департамент на САЩ предупреди през януари, че ученията може да са свързани с „планове за възможна” офанзива срещу Украйна.

Кремъл последователно отхвърляше, че е предвидена офанзива, и се стремеше да получи споразумения за сигурност, които биха ограничили дейността на НАТО в Източна Европа, както и разширяването на блока.

Столтенберг обаче разкритикува искането на Русия блокът да не приеме Украйна, отбелязвайки, че Москва няма „вето“ по пътя на Киев към потенциално членство и че няма да приеме „двустепенна“ система за членство, която пречи алиансът да разполага войски в определени държави.

Руският президент Владимир Путин по-рано каза, че НАТО е измамило Москва с фалшиви обещания, че няма да се разширява в пространството, останало след разпадането на Съветския съюз.

„Нито един инч на изток ни казаха през 90-те години на миналия век и вижте какво се случи – те ни измамиха, страстно и нагло“, каза той.