Най-малко 11 души са пострадали по време на съботните протести в германския град Кемниц, пише германското издание Bild. Както беше съобщено от вестника Bild, протестиращите вечерта нападнали група от членове на Германската социалдемократическата партия (ГСДП), които участваха в кампанията срещу ксенофобията.

Политиците от Марбург (федералната провинция Хесе) са се насочвали към автобуса, който е трябвало да ги заведе вкъщи. Неонацистите са унищожили партийни знамена и са приложили физическо насилие срещу някои от членовете на групата. Същевременно, според полицията, повечето демонстранти са се държали мирно. "Ние държим ситуацията под пълен контрол", каза служител на правоохранителните органи.

По-рано полицията на германската федерална провинция Саксония обяви завършването на всички големи демонстрации. Общо, според властите, по улиците на Кемниц в събота са излезли повече от 8 хиляди души. От тях 4 500 са били привърженици на "Алтернатива за Германия" и анти-ислямското движение PEGIDA и сдружение “Десни за Кемниц". Други 3 500 са участвали в антиксенофобски митинг, организиран от синдикатите, активисти на гражданското общество и някои германски партии, включително социалдемократите и Лявата партия Протестите избухнаха в Кемниц на 26 и 27 август, след като един местен жител е починал от прободни рани в нощта на 26 юли. Според разследването те са били причнени от двама мигранти от Сирия и Ирак, които впоследствие бяха арестувани.