Новият германски президент Франк-Валтер Щайнмайер ще работи за подобряване на отношенията с Русия. Това мнение изрази пред радио „Звезда” немският журналист Александър Рар.
„Вече няколко години Щайнмайер е най-популярният и одобряван политик в немското общество. За съжаление, длъжността президент е чисто формална. Той не може да се меси в оперативната политика. Що се отнася до отношенията с Русия, той ще се стреми да ги подобри. Той всяка година посещава Русия, разбира значението на страната и обича да се изявява там”, разказва Рар.

Междувременно РИА „Новости” съобщи, че руският президент Владимир Путин е поканил новоизбрания си колега да посети страната. Той е изразил увереност, че работата на Щайнмайер на новия пост ще допринесе за развитието на двустранните отношения.

От самото начало Щайнмайер е смятан за основен претендент за президентския пост. Настоящият държавен глава Йоахим Гаук отказа да се кандидатира за нов мандат, обяснявайки решението с възрастта си. В момента той е на 77 години.