Група учени от новозеландския университет в Отаго проведе широкомащабно проучване на известното шотландско езеро Лох Нес, за да разкрие истината за съществуването на чудовище в него или да разсее мита за Неси. Екипът, ръководен от професор Нийл Гомел, използва най-модерното оборудване и най-новите технологии за идентифициране на животни по следи от ДНК, които оставят във водата под формата на малки остатъци от кожа, изпражнения, люспи, кожа, урина и т.н. След като събра многобройни проби, всичко това „богатство” беше подложено на най-внимателна обработка и анализ.

Това казва самият професор Нийл Гомел: Работата беше колосална, особено след като се оказа, че каталогизирането на широк спектър от бактерии и микроорганизми отне много повече време, отколкото смятахме първоначално.  Дори и сега е твърде рано да се говори за окончателни заключения, но вече мога да заявя, че митът за Неси вероятно ще продължи да живее.

В същото време, както журналистите изясняват от думите на други учени от този екип, все още не е известно точно какво точно означава изявлението на професора: дали има предвид истински палеозозавър, някак чудно оцелял или периодично появяващ се в езерото, да речем, от паралелен свят, дали това е уникално, макар и реално, езерно чудовище, или пък сом или есетра с необичайно голям размер.

Превод: БЛИЦ