В нощта на 21 септември СБУ (Службата за безопасност на Украйна) и ВМС (Военноморските сили) на Украйна са провели спецоперация в Крим, нанасяйки удари с безпилотни самолети по летище "Саки", съобщава "Украинская правда", като се позовава на собствени източници.

Специалните служби са използвали дронове, които са претоварили руската ПВО и след това са изстреляли ракети "Нептун".

На летището "Саки" е имало най-малко 12 бойни самолета, по-специално Су-24 и Су-30, както и ЗРАК Панцир-С1. Там се е намирала и тренировъчната база за оператори на БЛА (безпилотни летателни апарати) Mojaher.

"Тези (ирански) дронове се използват от руснаците за координиране на собствените им въздушни удари, както и като боен ударен дрон" са посочили източниците.

Според украинската медия ударите на СБУ и ВМС на Украйна са поразили целта и са нанесли сериозни щети на техниката на руснаците.

Експлозии, идващи от различни части на полуострова, се чуха в градовете Саки, Новофедоровка, Евпатория, Джанкой и Севастопол почти час и половина. Жителите на тези градове отбелязват, че за първи път се наблюдава такава интензивност и продължителност на въздушно нападение, посочват от руска страна.

Въпреки това, както се оказа, това е една от най-масираните атаки на полуострова.

Според жителите на Крим подобна ситуация не е наблюдавана досега - атаката е била една от най-масираните.

„В нощта на 20 срещу 21 септември беше пресечен опит на киевския режим да извърши терористична атака с помощта на безпилотни летателни апарати от авиационен тип срещу цели на територията на Руската федерация. Системите за противовъздушна отбрана унищожиха 19 украински БЛА над Черно море и територията на Република Крим“, съобщава руското министерство на отбраната.

Няколко часа преди атаката Крим също беше подложен на масиран ракетен обстрел – по полуострова бяха изстреляни 8 крилати ракети Storm Shadow.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук