Най-високата сграда в Чикаго остава без електричество и в сряда, след проливните дъждове, който направиха месец май най-дъждовния в историята.

Токът в Willis Tower спря рано в понеделник сутринта след като над един метър вода наводни подземието на сградата. Екипите все още работят по изпомпване на водата преди ComEd да изпрати свои служители, които да отстранят щетите по електрозахранването.

Градските власти съобщиха, че дигите ще останат по Lower Wacker Drive от Randolph Street до Harrison Street чак до събота заради високото ниво на водата.

Предупреждението за възможни наводнения по брега на езерото остават в сила за окръг Кук до 21 ч. в сряда.

В понеделник шестима души бяха спасени с лодка, след като придошлите води хванаха моторист и няколко бездомни хора в капан.

В предградията, властите предупредиха, че баржите могат да се откъснат заради високите води на река Илинойс и да се ударят в моста в окръг LaSalle.

Части от Naperville Riverwalk все още са затворени заради високите нива на река DuPage River, а река Фокс все още е под наблюдение в Алгонкин.

За съжаление на собствениците на жилища, нивата на водата не се очаква да паднат до уикенда.

„Все още е доста зле. Водата е доста високо, току-що обхваща бих казал половината от задния ни двор“, каза жителят на Алгонкин Филип Барнс. „Това, което следващата седмица ще донесе е малко по-несигурно.“

Не се очаква нивата на водата в някои райони да спаднат до уикенда.

От началото на май валежите в Чикаго надхвърлиха 21 см, с което подобриха досегашния рекорд за валежи през май, който беше поставен миналата година, когато валежите бяха 20,95 см.

Рекордни валежи в неделя бяха регистрирани и в предградието, в което живеят много българи, Дес Плейнс. Река Дес Плейнс заля пътя Алгонкин в 8 ч. сутринта в понеделник.