Разполагането на хиперзвукови ракети в подводници ще даде на Русия значително предимство пред САЩ и техните съюзници, съобщава The National Interest.


В същото време, без да губят надежда да наваксат, Съединените щати работят върху създаването на собствени хиперзвукови оръжия.

САЩ и техните съюзници се опасяват, че скоро Русия ще спечели значително стратегическо предимство чрез диверсификация на своите хиперзвукови оръжия, пише The National Interest.

Очаква се Русия да бъде първата страна, която ще може да използва хиперзвукови ракети не само във въздуха, на сушата и на водата, но и под водата. Скоро с крилатите ракети „Циркон“ ще бъде оборудвана ядрената подводница от типа К-561 „Казан“.

Както бе съобщено, „Циркон“ може да лети със скорост 8 Маха, което на практика не оставя време на целта й да избегне удара.

Проблемът се усложнява допълнително от факта, че повечето системи за противоракетна отбрана са оптимизирани за противодействие на съществуващите заплахи и не са в състояние да се защитят от ракети, движещи се със скорост, значително по-висока от скоростта на звука.

Освен това такива ракети се движат с толкова висока скорост, че на повърхността им се образува плазма, която поглъща лъчите на радарите. Това не им позволява да разпознаят приближаването на ракетите.

В същото време подводниците могат да бъдат под вода в продължение на няколко дни, където те са почти невъзможни за откриване. По този начин, както отбелязва The National Interest, високата скорост на хиперзвуковото оръжие, комбинирана с близостта до целта, която подводницата осигурява, не оставя на врага време за реакция.

В момента нямаме системи, които адекватно да представляват заплаха за Русия и Китай и няма защита срещу такива системи. Ние ще бъдем в неизгодно положение, ако решат да ги използват.“, отбелязва заместник-министърът на отбраната на САЩ Майкъл Дъглас Грифин, който многократно обръщаше внимание на изоставането на Вашингтон от Москва и Пекин.

Думите на политика са потвърдени от Изследователската служба на библиотеката на Конгреса на САЩ, която заключи, че Русия се стреми да подобри хиперзвуковото си оръжие, за да може то да преодолее американската противоракетна отбрана.

Според изданието в момента ВВС на САЩ, заедно с военно-промишлената корпорация Lockheed Martin, работят върху създаването на собствена хиперзвукова ракета, опитвайки се да настигнат конкурентите.

Това The National Interest нарича „стъпка в правилната посока“, изразявайки надежда, че за САЩ в хиперзвуковата надпревара не всичко е загубено.