Политическите амбиции на участниците в "кремълския сериал" окончателно разрушават мечтите на Путин за победа в Украйна, отбелязва КЗД

Основателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин бързо губи доверие в очите на руския диктатор Владимир Путин, който реши да не разчита повече на силите му и отново се довери на Герасимов, Шойгу и обикновените руски военни.

Според Центъра за противодействие на дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна през предходните месеци Путин е разчитал на Пригожин и генерал Суровикин при осъществяването на военната кампания в Украйна. Лидерът на "вагнеровците" обеща на руския президент да завладее колкото се може повече територии, а Суровикин - да сломи украинците с масирани ракетни удари по енергийната инфраструктура.

"Никой от тях не удържа на думата си. Шефът на ЧВК не успя да докаже на Путин, че неговите наемници са по-добри от руската армия. В боевете за Соледар ЧВК Вагнер беше практически победена, от 50 хиляди затворници, вербувани от Пригожин, сега само 10 хиляди се бият в Украйна, останалите са убити, ранени, изчезнали или пленени.

Имиджът на руската армия и лично на Путин беше негативно повлиян от масовото дезертиране на затворници от Вагнер и доказателствата за техните военни престъпления и груби нарушения на правата на човека в Украйна, многократни престъпления на „вагнеровците“, които след изпълнение на договора се връщат в Русия, вземайки оръжие със себе си“, се казва в статията.

Анализаторите отбелязват, че в опит да демонстрира, че неговата група е по-добре обучено военно формирование от редовната руска армия, Пригожин не съгласувал полетите си с Генералния щаб на въоръжените сили на РФ. Това довело до загуба на командване и управление на войските и допълнителни загуби. 

Обстрелът на украинската инфраструктура също не дал желания ефект за Русия. Така съюзът на Пригожин и генерал Суровикин изгубил конфронтацията със силовия блок на Руската федерация и пропуснал възможността да замени Шойгу и Герасимов със свои протежета.

"Поради загуба на доверие Путин реши да покаже на групата Пригожин мястото му в кремълската йерархия. Суровикин загуби поста си на командващ руските войски в Украйна, маргинализацията на групата Вагнер продължава с пълна сила. Вагнер" на фронта в Украйна, приписвайки ги на Министерството на отбраната и Генералния щаб на Руската федерация.

В пропагандните медии изявлението на прессекретаря на президента на Руската федерация Песков за възможно покушение срещу Пригожин от украинските специални служби е "ускорено". Това е завоалиран сигнал от Кремъл, че основателят на ЧВК "Вагнер" може да очаква: "Ето кой ще бъде обвинен за неговото ликвидиране", допълва УНИАН.

Освен това ръководството на руското военно министерство получи възможност да отмъсти на Пригожин и да изпрати „вагнеровците“ като „пушечно месо“ в най-трудните участъци на фронта, където те масово загиват. Руското министерство на отбраната също умишлено изключва споменаването на силите на Вагнер в ежедневния си брифинг.

В същото време спадът на авторитета на Пригожин в Кремъл и загубата на личната индулгенция на Путин изобщо не означава загуба на неговите политически и военни перспективи. Той не губи надежда да стигне до по-високо ниво на влияние в Кремъл и дава да се разбере, че има собствена и неконтролирана армия от „зекове“, които може да насочи срещу кремълската система. Разбира се, Путин ще продължи да използва своите бойци.

"Така Пригожин ще остане за Путин преди всичко маргинал, който върши "мръсна" работа за Кремъл в чужбина. Метането на Путин между наемниците и силите за сигурност отново показва сериозни проблеми в редиците на руската окупационна армия и криза в неговото обкръжение, системната конфронтация между ФСБ и ФСО, бизнеса и държавниците, финансовия и културния сектор на Руската федерация се присъединява към битката между „вагнеровците” и „военните”.

Руското министерство на отбраната продължава, кремълските „игри на тронове“ набират скорост. „Кремълските серии“ окончателно разрушават мечтите на Путин за победа в Украйна, приближавайки поражението на неговия режим“, заключава УНИАН.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук