Хиляди бойци от подкрепяни от Иран групировки в Близкия изток са готови да отидат в Ливан, за да воюват срещу Израел на страната на "Хизбула".

Това ще се случи, ако тлеещият конфликт прерасне в пълномащабна война, твърдят представители на подкрепяните от Техеран фракции и анализатори, предаде Асошиейтед прес. 

От кървавото нападение на "Хамас" срещу Южен Израел 7 октомври, което предизвика войната в ивицата Газа, по ливанско-израелската граница ежедневно има размяна на огън. Ситуацията се влоши този месец, след като при израелски въздушен удар в Южен Ливан бе убит високопоставен командир на "Хизбула". В отговор ливанската шиитска групировка атакува Северен Израел със стотици ракети и дронове. 

Израел заплаши Ливан, че ако "Хизбула" не изтегли силите си от границата, ще предприеме военна офанзива.  

Подкрепяни от Иран бойци от Ливан, Ирак, Афганистан и Пакистан воюваха заедно на страната на президента на Сирия Башар Асад в продължилия 13 години конфликт. Представители на свързани с Техеран милиции заявиха, че ще се обединят и срещу Израел. 

В сряда лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала предупреди, че ръководители на военизирани групировки от Иран, Ирак. Сирия, Йемен и други страни вече са му предложили да изпратят десетки хиляди бойци в Ливан.

Освен това Насрала посочи, че в момента в редиците на "Хизбула" има над 100 000 души. "Казахме им – благодарим ви, но в момента сме претоварени от броя, с който разполагаме", продължи Насрала. По думите му сегашните сражения са в такава форма, че само част от живата сила на "Хизбула" участва в тях. Това очевидно е препратка към специализираните бойци, които изстрелват ракети и дронове, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Но ако избухне пълномащабна война, ще настъпи значителна промяна в числеността на бойците, които участват в активните сражения. Насрала намекна за тази възможност още през 2017 г.

Тогава лидерът на шиитското движение заяви, че при една подобна война "Хизбула" ще разполага с "партньори" от Иран, Ирак, Йемен, Афганистан и Пакистан. На територията на Сирия в момента са разположени хиляди подобни бойци и тяхното прехвърляне през границата ще бъде лесна задача.