Двамата руснаци, заподозрени от Лондон в опит за отравянето на Сергей Скрипал, са посетили през 2014 г. Чехия, по времето, когато там е бил и бившият руски двоен агент, съобщи днес чешкото обществено радио „Радиожурнал“. „Руснаците изглежда са създали оперативна група, която е следяла Скрипал много преди опита за убийство“, посочи радиото, цитирайки „заслужаващдоверие източник от тайните служби, предава Труд.

Според разследващият сайт „Белингкет“ двамата мъже в центъра на вниманието на Лондон, са идентифицирани като Александър Мишкин – лекар, работещза руското военно разузнаване ГРУ, и офицерът от същата служба Анатолий Чепига. Мишкин е работел под фалшивото име Александър Петров, а Чепига – с псевдонима Руслан Боширов.

Според цитирания от радиото източник Мишкин е пребивавал от 13 до 16 октомври 2014 г. в хотел в град Острава, след което заминал за Прага, а Анатолий Чепига пристигнал в чешката столица на 11 октомври същата година, под името Руслан Боширов.

Източникът на радиото посочва, че Скрипал е бил в Чехия през втората половина на октомври 2014 г., за да помогне на местните служби да идентифицират предполагаемите руски шпиони в страната.