Бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал, който през пролетта тази година бе отровен във Великобритания, не вярва в съпричастността на Русия към случилото се. Британският вестник "Гардиън" пише, че това се казва в книгата "Досиетата Скрипал", която бе представена от журналиста на Би Би Си Марк Ърбан (Mark Urban).

Ърбан твърди, че той лично е общувал със Скрипал, когато той е излязъл от комата. При това бившият полковник от ГРУ, въпреки измяната си пред Родината, открито е изразявал патриотични чувства, подкрепил е анекса на Крим и е опровергал наличието на руски военни в Донбас. Той дори одобрявал "линията на Кремъл по редица въпроси". По думите на бившия шпионин, украинците са "просто овце, които имат нужда от добър овчар". 

В материала пише, че Скрипал се определя като "руски националист, който не се срамува от този факт".

В книгата си Ърбан си спомня за серия от срещи със Скрипал през лятото на 2017 година, когато руският шпионин е живял тихо и кротко в привидна безопасност в купен от МИ6 дом в града. По думите на журналиста, Скрипал е казал, че не иска да бъде цитиран дословно, обяснявайки: "Разбирате ли, ние се страхуваме от Путин". Той обаче не е вярвал, че лично е застрашен, но е искал да избягва публични изявления, за да може дъщеря му и синът му свободно да му идват на гости от Москва. 

У дома си Сергей Скрипал, както пише журналистът, вечер е гледал "Первий канал".

Докато се е разразявала информационната война между Лондон и Москва, Скрипал се е възстановявал, като понякога е седял в градина, разположена до основната част на болницата в Солсбъри. Въпреки всичките прогнози, лекарите са успели да спасят живота му и този на дъщеря му, използвайки "иновативни методи". 

Заедно с това книгата не хвърля никаква светлина върху факта на отравянето. Нови данни по този повод няма. 

Според британското следствие, Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени в Солсбъри на 4 март. Лондон подозира за покушението двама руснаци - Александър Петров и Руслан Боширов, които в онзи ден са се намирали в града. Според британската версия, те са сътрудници на руските специални служби, които са изпълнявали задача. В Москва категорично отричат тази версия, призовавайки да предоставянето на доказателства и съвместно разследване.  

Бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал през 2006 година бе осъден на 13 години лишаване от свобода за шпионаж в полза на специалните служби на Великобритания. В хода на следствието бе установено, че по време на службата си в армията през 1995 година той е бил вербуван от британското разузнаване, на което е предавал информация, представляваща държавна тайна. През 2010 година руският президент Дмитрий Медведев подписа указ за помилване, включително и на Скрипал. 

В замяна на 3000 долара Скрипал се е съгласил да предаде данни относно организацията и командната структура на ГРУ. Той не се е срещал лице в лице с британски шпиони, а е писал чувствителната информация в книга с невидимо мастило. След това съпругата му Лидия е пътувала до Испания и е предала книгата на отговорника за Скрипал. Скрипал е бил издаден от къртица в испанското разузнаване.  

През изминалите дни The Times раздуха нова версия за отравянето на Сергей Скрипал. Нападателят на Сергей Скрипал Анатолий Чепига (Зад името Руслан Боширов, според британски медии, всъщност се крие 39-годишният полковник Анатолий Чепига) може да е имал и личен мотив да извърши атаката, пише британският вестник. Полковник Анатолий Чепига е завършил Висшата военна академия за разузнаване, като е служил три пъти активна служба по време на войната в Чечня. Военен ветеран с дълга поредица от отличия и медали, той изглежда е бил професионален военен от специални сили, преди да се издигне в редиците на могъщата военна разузнавателна служба на ГРУ.

Неговата кариера всъщност е поразително подобна на тази на Сергей Скрипал, също полковник от ГРУ, когото се смята, че се е опитвал да отрови. И това може да е много важно в продължаващото разследване на опит за убийство. Сергей Скрипал също е бил на активна военна служба, макар и в Афганистан 20 години по-рано. Той също е награждаван ветеран , издигнал се до полковник. Въпреки това, вместо да остане лоялен към ГРУ, той реши да работи за МИ6, като предаде, както се казва, "целият указател" на работещите в ГРУ в Европа. Много от тях бяха служили заедно с него в Афганистан или по-късно в Чечня.

Някои разузнавателни анализатори смятат, че личното отмъщение може също да има значение в опита за отравяне. Както и в много други конфликти, ветераните от афганистанските и чеченските кампании споделят обвързаност и лоялност. Сергей Скрипал е нарушил тази връзка и така е спечелил гнева на бившите си другари по оръжие. Ако тази теория се окаже вярна, тогава изборът на полковник Чепига като един от опитните убийци следва силна, частично символична логика: изберете лоялен ветеран да извади нелоялен и да "накаже“ предателя.

Чепига може би е познал лично човека, когото е изпратен да убие. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обаче нарече „подхвърляне на информация“ данните за самоличността на лицето, което е заподозряно от Лондон за отравянето на бившия полковник от ГРУ и дъщеря му.