Публикуването на нови снимки, на които се вижда как британският премиер Борис Джонсън пие на купон в своята резиденция на "Даунинг стрийт", подновиха обвиненията от страна на опозицията, че той е нарушил локдауна, който сам наложи заради К-19, предават световните агенции.

Фотосите, показани от телевизия Ай Ти Ви нюз, са били направени през ноември 2020 г. на събитие, което вече беше разследвано от полицията за вероятни закононарушения. На тях се вижда как Джонсън изнася реч и вдига тост с наполовина пълна чаша в ръка.

По това време събиранията на големи групи извън дома бяха забранени в Англия заради растящия брой случаи на болни от КОВИД-19, припомня Ройтерс.

Агенцията прави уговорката, че не е успяла да потвърди от независими източници кога или къде са били направени снимките.

Новите снимки обаче изглежда противоречат на някои от досегашните изявления на Джонсън, който твърдеше, че е сигурен, че правилата са били спазвани "през цялото време", отбелязва Ройтерс.

От канцеларията на британския премиер отказаха коментар.

Заместник-лидерката на лейбъристката опозиция Анджела Рейнър обвини министър-председателя в лъжа. "Борис Джонсън многократно каза, че не е знаел нищо за нарушаване на закона - сега няма съмнение, че той е излъгал. Джонсън въведе правилата и след това ги наруши", заяви Рейнър.