Официален представител на Белия дом от състава на американската делегация на форума на върха на Г-20 в Буенос Айрес увери, че между президентите на САЩ и Руската федерация - Доналд Тръмп и Владимир Путин – не се планира никаква среща „на крак“.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин и американският президент все пак ще проведат среща в кулоарите на тридневния форум на върха в аржентинската столица Буенос Айрес, но тя ще бъде „на крак“. „На крак, разбира се, всички участници ще се засичат така“, уточни Песков. Тръмп отмени планираните си преговори с Путин, след като се запозна с доклад за инцидента в Керченския пролив.

При това броени минути преди обявяването му, Тръмп увери репортерите пред Белия дом, че форумът в Буенос Айрес е „много подходящ момент“ за среща с държавния глава на Руската федерация. „Вероятно ще се срещна с Владимир Путин. Не сме отменяли тази среща. Мислех си за това, но не сме го направили. Мисля, че е много подходящо време да я проведем", заяви Тръмп пред репортери в Белия дом.

Кремъл посрещна „със съжаление“ решението от американска страна да се отмени срещата между двамата президенти. Говорителят на руския лидер – Дмитрий Песков, увери, че както и преди, Путин остава готов за нови контакти със своя американски колега.

Вътрешнополитическата ситуация в САЩ е основната причина за решението на президента Доналд Тръмп да отмени срещата с руския му колега Владимир Путин, която трябваше да се състои в кулоарите на форума на върха на Г-20 в аржентинската столица Буенос Айрес, подчерта на свой ред говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.