В САЩ считат, че руският изтребител пето поколение Су-57 в перспектива може да носи ядрени боеприпаси, пише National Interest в публикацията на Дейв Маджумдар „Russia's Su-57 Might Have a Sneaky Little Trick Up Its Sleeve: Nuclear Weapons”. Изданието цитира приетата от администрацията на Тръмп нова ядрена доктрина на САЩ.
 

Ако това предположение съответства на действителността, самолетът ще може заедно с изтребителя-бомбардировач Су-34 да използва ядрено въоръжение със средна далечина против цели, прикрити от мощна система за ПВО.
 
Във Вашингтон се опасяват, че Русия се стреми да модернизира арсенала си на не стратегическо ядрено оръжие, наброяващо около 2000 единици. Властите в САЩ на свой ред мотивират своите намерения да разработят нов тип ядрен боеприпас с това, че Москва „снижила прага за използване” на атомната бомба. Мнозина експерти обаче изразяват съмнение, че Русия действително е взела такова решение.
 
Неоспорим обаче е фактът, че Москва притежава голям арсенал от тактически ядрени боеприпаси, значителна част от които може да бъде използвана от въздуха, се твърди в статията.
 
Сега основна руска платформа за тактически ядрени удари от въздуха остава Су-34 и това положение ще се запази за неопределено време, обобщава Дейв Маджумдар.
 
Превод и редакция: БЛИЦ