Чернокожият сенатор от Илинойс Барак Обама, кандидат на демократите за президент на САЩ на изборите през ноември, дискретно заложи на “расовата карта” в хода на четиридневната си предизборна обиколка в четири “колебаещи се” щата, чийто вот е смятан за ключов при крайния резултат от изборите, стана ясно от коментарите в американските медии.
В речта си в Спрингфилд, щата Мисури Обама обвини съперника си – републиканеца Джон Маккейн, че се опитва “да плаши” избирателите с Обама, след като републиканецът поде нова кампания и разпространи плакати, сравняващи съперника му със световни шоу-звезди като Бритни Спиърс и Парис Хилтън и наричайки го “най-голямата шоу-звезда на света”. “Това, което се опитват да направят, е да ви изплашат с мен”, каза Обама пред избирателите в Спрингфилд, като перефразира обвиненията на Маккейн срещу него: “Той не е достатъчно патриотичен. Той има странно име. Той не изглежда като всички други президенти на доларовата банкнота”, иронизира Обама обвиненията на съперника си, като добави: “Това се техните аргументи и ние нямаме какво да добавим към тях освен това, че са рисковани”. “Живеем във време, в което, точно сега, е твърде рисковано да не се променим. Рисковано е да продължим да правим това, което сме свикнали”, изтъкна Обама.
Клиповете за Обама, разпространени от предизборния щаб на Маккейн, включват и кадри от речта му в Берлин миналата седмица, съпроводени с въпроса дали е готов да бъде водач. “Сенатор Обама няма силата да говори открито за това как ще се справим със сериозните предизвикателства, пред които е изправена Америка. Как тогава ще има силата реално да промени Вашингтон?”, запита Маккейн. Мениджърът на предизборната кампания на Маккейн Рик Дейвис каза пред Ройтерс, че презокеанското пътуване на Обама било нещо, “което е по-присъщо за някой, рекламиращ новия си филм, отколкото за някой, който се състезава за президент”. Целта на сегашната обиколка на Обама е да представи на избирателите икономическата си политика. В Спрингфилд той критикува Маккейн заради подкрепата му за решението на президента Буш да разшири данъчните облекчения като подарък за богатите, а също се обяви против исканото от Буш вдигане на забраната за нефтени сондажи по американското крайбрежие. “Ако мислех, че тези сондажи ще решат проблема ни, щях да ги направя. Но това не е реално. Знам, че е изкушаващо. Анкетите сочат, че повечето американци виждат в това един начин да решим проблемите си, но той не е реален”, каза Обама на избирателите в Мисури./БЛИЦ