На срещата на върха на Северна и Южна Америка в Тринидад и Тобаго президентът на САЩ Барак Обама се обяви за ново начало с Куба, предадоха световните агенции. Куба не участва в срещата поради изключването й от регионалните организации, което предизвиква все по-силни критики в латиноамериканските държави, но се превърна, както се очакваше, в основна тема на форума заради възможното затопляне на дългогодишните обтегнати отношения между САЩ и Куба в светлината на последните помирителни изказвания направени от Барак Обама и кубинския лидер Раул Кастро.
Съединените щати са готови на диалог с режима в тази страна, но не и ако е самоцелен, подчерта Обама. Той изрази готовност за разговори с Куба по редица въпроси - от човешките права през демократичните реформи до икономическото положение. Американският президент отчете десетилетията на недоверие между двете държави.

Президентът на САЩ протегна ръка на Куба броени дни след като страната му смекчи в понеделник ограниченията за пътуване и изпращане на пари на острова от американски граждани от кубински произход. Кубинският държавен ръководител Раул Кастро на свой ред изрази вчера готовност за равноправен диалог със Съединените щати по всички въпроси.

Аржентинският президент Кристина Фернандес де Кирхнер призова американския си колега да вдигне наложеното през 1962 г. ембарго срещу Куба, предаде Франс прес. В реч, която произнесе на срещата на върха на двете Америки, тя се аргументира, че ембаргото е анахронично и е било в духа на логиката на един двуполюсен свят.

"Куба присъства тук заедно с Венецуела", обяви венецуелският президент Уго Чавес, цитиран от Франс прес. Отявлен критик на Съединените щати, Чавес потвърди решението на блока АЛБА (Боливарска алтернатива за Америка - Венецуела, Куба, Боливия, Никарагуа, Хондурас, Доминика и Сент Винсент) да не приеме заключителната декларация на форума. Тези страни настояват за незабавно вдигане не ембаргото на САЩ срещу Куба. Уго Чавес си стисна ръцете с Барак Обама и двамата се усмихнаха един на друг в началото на срещата, предаде Ройтерс. "Поздравих Буш с тази ръка преди осем години. Искам да съм ваш приятел", каза Чавес на Обама.

Президентите на латиноамериканските страни подкрепят вдигането на ембаргото на САЩ срещу Куба. Повечето от тях като бразилския Луис Инасиу Лула да Силва обаче искат този процес да е постепенен. Няколко негови колеги от левицата като венецуелския президент Уго Чавес и боливийския Ево Моралес обаче настояват за незабавно премахване на ембаргото. /БЛИЦ