Властите в Полша обявиха вчера, че по външната граница на ЕС вече няма лагери с мигранти, но опитите за нелегалното ѝ прекосяване продължават и стават по-агресивни, предаде АП, цитирана от БТА.

Говорителка на полската гранична полиция каза, че в четвъртък група от 50 мигранти, вкл. петчленно семейство, е пробила загражденията и е влязла в Полша. Семейството поискало да започне процедура за оставане в Полша, а останалите трябвало да бъдат върнати. Осуетено било влизането на две други големи групи, като някои мигранти хвърляли камъни по граничарите.

В публикувано вчера интервю за Би Би Си президентът на Беларус Александър Лукашенко казва, че е "напълно възможно" беларуски войници да са помагали на мигранти да влязат в Полша.

"Ние сме славяни. Ние имаме сърца. Нашите войници знаят, че мигрантите отиват в Германия", обяснява той и допуска, че "някой може да им е помагал". Същевременно Лукашенко отрича, че мигрантите са били поканени в страната и заявява пред Би Би Си: "Аз не искам те да минават през Беларус".

В интервюто беларуският лидер обвинява Запада, че е финансирал масовите протести миналата година в Беларус.