Кралят на Тайланд Махи Вачиралонгкорн, известен като Рама Х от династията Чакри, се е смилил над официалната си любовница Сининат и в края на август я е освободил от женския затвор, където тя бе изпратена на 21 октомври миналата година заради нелоялност към кралската фамилия.


Получила височайшата милост, 35-годишната конкубинка моментално се качи на самолета и кацна на летището в Мюнхен, където лично я посрещна нейният владетел.

Рама Х се изолира заради коноравируса в четиризвездния гранд хотел Sonnenbichl в Гармиш-Партенкирхен, Бавария, в края на март т. г. Той наема всички стаи за свитата си, която, казват, включвала 20 любовници, охрана и обслужващ персонал. Кралят на Тайланд има и собствено имение в Германия, което посещава често, но е предпочел удобствата на хотела.

Той е един от най-богатите монарси в света. Състоянието му се оценява на 30 милиарда долара. Не е известно дали с него в изолация има членове на семейството му, включително съпругата му генерал Сутхида, за която кралят се ожени на 1 май 2019 г., дни преди коронацията си.

Заради бягството на краля по време на пандемията в страната му се породи недоволство. То бе изразено и в социалните мрежи. Под хаштаг в туитър, който може да се преведе като “Защо ни трябва крал?”, се появиха повече от милион публикации. Това никак не е безопасно, защото в Тайланд за обида на монархията присъдата е 15 години затвор.

Коя е Сининат и защо беше изпаднала в немилост? Тя е завършила Кралския университет за медицински сестри и е обучавана за военен пилот. Била е телохранител на краля и има чин генерал-майор. Първоначално е наета в кралския двор като медицинска сестра да се грижи за сина на Рама Х, който страда от някои разстройства, включително една от формите на аутизъм.

След това става любовница на краля. Заради нея през юли миналата година, два месеца след сватбата си с генерал Сутхида, той възвръща титлата кралски консорт, която не е била давана повече от 100 години - от началото на ХХ век. Тя означава, че жената, която я носи, е съпруга на краля, но няма ранг на кралица - на практика е втора жена. Тя има съвсем официален статус, а ако роди деца, те ще бъдат законни принцове и принцеси.

В Тайланд полигамията е забранена, но на практика в много семейства е останала традицията да има официална старша жена, която се грижи за дома и децата, и втора, изпълняваща по-скоро ролята на любовница. За разлика от първата, втората може да бъде сменяна.

Очевидно амбициите на Сининат са били прекалено големи, защото само след няколко месеца в специално изявление по телевизията кралят я обвинява в нелоялност, всяване на раздор в кралския двор и стремеж да се издигне до ранга на кралицата. Издаден е указ, с който той й отнема всички почетни титли, звания и награди. Хвърля я дори в затвора, където тя престоява девет месеца.

Кралица Сутхида е бивша стюардеса в “Тай еъруейс”. През 2014 г. Маха Вачиралонгкорн я назначава за заместник-началник на своята охрана. През декември 2016 г., след като се възкачва на трона, Рама Х я произвежда в чин генерал и по-късно тя става заместник-командир на личната охрана на монарха. За отношенията им се чува официално, когато той обявява миналата година, че считано от 1 май неговата спътница вече му е съпруга.

Владетелят се е женил четири пъти. Първата му жена е негова братовчедка. Те са заедно три години, след което се разделят, но разводът е обявен чак след 13 години - през 1993-та. През това време принцът живее с любовница-актриса. Жени се за нея през 1994 г., а две години по-късно тя бяга във Великобритания. Принцът обяснява раздялата им с нейна изневяра - имала връзка с 60-годишния маршал на авиацията на Тайланд.

Принцът назначава за главнокомандващ авиацията своя пудел Фу Фу и си намира трета съпруга, която няма синя кръв. През май 2014 г. в пресата се появяват нейни снимки по прашки как храни пудела с празнична торта. След няколко месеца тя е обвинена в корупция и лишена от титлите си, а Фу Фу умира. Точно тогава на хоризонта се появява телохранителката Сутхида, която през 2019 г. става четвъртата и настояща жена на краля.